Οι καλύτερες φωτογραφίες του δεκαπενθήμερου από NASA και National Geographic. (ν15)


1. NATIONAL GEOGRAPHIC

Ο ήλιος δύει στους αμμόλοφους Kobuk βορειοδυτικά της Αλάσκας.Από εκεί πέρασαν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της τελευταίας εποχής των παγετώνων, πριν από 10.000 χρόνια, σύμφωνα με τα χειροποίητα αντικείμενα που βρέθηκαν εκεί.

Μάτι φάλαινας στην Νέα Ζηλανδία

Ο ποταμός Merced, στην Καλιφόρνια

Φύλλα επιπλέουν στην λίμνη Cacade

Ισχυροί άνεμοι και συγκέντρωση νεφών σηματοδοτούν τον ερχομό καταιγίδας στη λίμνη Ansel στην Καλιφόρνια.

Αρκούδα στην Φιλανδία

Ποταμός Owyhee

Θαλάσσια αγελάδα στον ποταμό Crystal της Φλόριντα

Η "μπλε λίμνη" στο φημισμένο τουριστικό θέρετρο Biei, στο Χοκάιντο της Ιαπωνίας. Η λίμνη παγώνει το χειμώνα οπότε δεν έχει τουρίστες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η φωτογραφία τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου χιονιού της σεζόν.

2. N A S A

.

Ο μεγάλος, φωτεινός και όμορφος σπειροειδής γαλαξίας M83 βρίσκεται μόλις δώδεκα εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, κοντά στο νοτιοανατολικό άκρο του πολύ μακρύ αστερισμού της Ύδρας. Οι ευδιάκριτοι σπειροειδείς βραχίονες εντοπίζονται εύκολα από τις σκοτεινές λωρίδες σκόνης και των γαλάζιων αστρικών σμηνών που προσδίδουν σε αυτό το γαλαξία το δημοφιλές όνομα του Νότιου Pinwheel. Αλλά οι κοκκινωπές περιοχές σχηματισμού άστρων που επισημαίνονται σε αυτή τη σύνθετη εικόνα, του προσδίδουν επίσης ένα ακόμα ψευδώνυμο, ο Γαλαξίας των Χιλίων Ρουμπινιών. Με πλάτος περίπου 40.000 έτη φωτός, ο M83 είναι μέλος μιας ομάδας γαλαξιών που περιλαμβάνει τον ενεργό γαλαξία Centaurus Α. Ο πυρήνας του M83 είναι φωτεινός στις ακτίνες Χ, ο οποίος εμφανίζει υψηλή συγκέντρωση σε αστέρες νετρονίων και μαύρες τρύπες που ξέμειναν μετά από ένα έντονο ξέσπασμα σχηματισμού νέων άστρων.

RCW86 κατάλοιπο ενός Ιστορικού σουπερνόβα

Ο RCW 86 είναι η πρώτη έκρηξη υπερκαινοφανούς αστέρα που καταγράφηκε επίσημα από τον άνθρωπο. Η παρατήρησή του έγινε το 185 μ.Χ από κινέζους αστρονόμους. Ο σουπερνόβα έλαμπε στον ουρανό για οκτώ μήνες με αποτέλεσμα οι αστρονόμοι να πιστέψουν ότι επρόκειτο για ένα νέο άστρο που έκανε ξαφνικά την εμφάνιση του. Η έκρηξη έγινε σε πολύ κοντινή απόσταση από εμάς, περίπου 8 χιλιάδες έτη φωτός, και σύμφωνα με τους ειδικούς ήταν μια από τις μεγαλύτερες του είδους. Αν μπορούσαμε να δούμε στο υπέρυθρο φάσμα του φωτός ο σουπερνόβα θα φαινόταν στα μάτια μας παρόμοιος με την πανσέληνο

 

Ο NGC 3628 είναι ένας σπειροειδής γαλαξίας σε απόσταση περίπου 35 εκατομμυρίων ετών φωτός στον αστερισμό Λέοντα. Ο NGC 3628 αποτελεί μαζί με τον Μεσιέ 65 και τον Μεσιέ 66 την Τριάδα του Λέοντα. Μία εμφανής λωρίδα σκόνης διχοτομεί τον γαλαξία.

Τα νεφελωμάτα εκπομπής και ανάκλασης IC 63  και IC 59. Τα δύο αμυδρά νεφελώματα είναι κοντά στο Γάμμα Cas, και διαχωρίζονται από το αστέρι από λίγα μόνο έτη φωτός. Αυτή η καλά συντεθειμένη ευρέος όψη της περιοχής εκτείνεται σχεδόν 2 μοίρες στον ουρανό.

Το NGC 7380 βρίσκεται στον αστερισμό του Κηφέα, περίπου 7.000 έτη φωτός από τη Γη, εντός του Γαλαξία μας. Το σύμπλεγμα αστέρων είναι ενσωματωμένο σε ένα νεφέλωμα, που μερικές φορές ονομάζεται και Νεφέλωμα Wizard, το οποίο εκτείνεται περίπου σε 110 έτη φωτός. Τα αστέρια του NGC 7380 προήλθαν από αυτή την περιοχή όπου σχηματίζονται αστέρια τα τελευταία 5 εκατομμύρια χρόνια περίπου, καθιστώντας το ένα σχετικά νέο σμήνος.

by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

Συναφές: Εντυπωσιακές φωτογραφίες του δεκαπενθήμερου. (ν14)

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -