10 πράγματα που δεν γνωρίζαμε την προηγούμενη εβδομάδα. (ν5)




1.Νέα συμπεριφορική μελέτη αμερικανών επιστημόνων έδειξε ότι η αποστολή γραπτών μηνυμάτων και email από το κινητό κατά τη διάρκεια της οδήγησης είναι τελικά πιο επικίνδυνη από ό,τι πιστευόταν μέχρι σήμερα. Η αποστολή γραπτών μηνυμάτων κατά την οδήγηση, διπλασιάζει τον χρόνο αντίδρασης του οδηγού.

Texas A&M University’s Texas Transporttion Institute (TTI)

2.Για πρώτη φορά, επιβεβαιώθηκε ότι όντως είναι δυνατό να υπάρξει ένα τριπλό ή και -ακόμα σπανιότερα- ένα τετραπλό ουράνιο τόξο μετά τη βροχή. Το φαινόμενο αποτυπώθηκε στην κάμερα ενός γερμανού φωτογράφου. Το τριπλό και το τετραπλό ουράνιο τόξο μπορούν να σχηματιστούν μόνο στην πλευρά του ουρανού όπου βρίσκεται και ο ήλιος, αντίθετα με το μονό και το διπλό. Τα πολλαπλά ουράνια τόξα προκαλούνται από τρεις ή και τέσσερις αντανακλάσεις κάθε ακτίνας του φωτός μέσα σε μια σταγόνα της βροχής. 

Applied Optics Journal

3. Επιστήμονες στις ΗΠΑ κατόρθωσαν για πρώτη φορά, μετά από αρκετά χρόνια αποτυχημένων προσπαθειών, κάνοντας χρήση μιας τεχνικής κλωνοποίησης, να δημιουργήσουν εξατομικευμένα ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα, ένα επίτευγμα που θα μπορούσε μελλοντικά να οδηγήσει σε νέες θεραπείες διαφόρων ασθενειών, όπως το Πάρκινσον και ο διαβήτης. Πάντως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, χρειάζονται ακόμα νέες βελτιώσεις, μέχρι η τεχνική να έχει πρακτική αξία για τους ασθενείς.

Nature Journal

4. Η χρησιμοποίηση του Ίντερνετ για να βρει κανείς δουλειά, μειώνει περίπου 25% κατά μέσο όρο τον χρόνο παραμονής του στην ανεργία, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα. Η μελέτη έρχεται να αναστρέψει τα συμπεράσματα μιας προηγούμενης μελέτης του 2004, που είχε καταλήξει ότι η προσφυγή στο δίκτυο για εύρεση απασχόλησης μάλλον αυξάνει τελικά τη διάρκεια της ανεργίας. Αυτό πιθανώς σημαίνει ότι, με το πέρασμα του χρόνου, το διαδίκτυο έχει γίνει πλέον σαφώς πιο χρήσιμο ως ”εργαλείο” για όποιον ψάχνει να βρει μια θέση απασχόλησης.

Coloradi and California Universities

5. Η Ινδία ανακοίνωσε την Τετάρτη το πιο φθηνό tablet στον κόσμο, διαθέσιμο για να πουληθεί σε φοιτητές στην τιμή των 35 δολαρίων. 

Reuters

6. Πολλοί φυσικοί βάζουν στο μικροσκόπιο τον ισχυρισμό για τα φευγαλέα σωματίδια που ξεπερνούν σε ταχύτητα το φως. Τα αποτελέσματα ίσως ήταν λανθασμένα επειδή τα ρολόγια που χρονομέτρησαν τα νετρίνα επηρεάστηκαν από διακυμάνσεις της βαρύτητας, υπολογίζουν τώρα ανεξάρτητοι ερευνητές.


Imperial College

7. Κανένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ελλάδας δεν περιλαμβάνεται στα 200 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, και μόνο ένα, το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, κατάφερε να μπει στη λίστα των 300 καλύτερων στην κατάταξη του βρετανικού περιοδικού Times Higher Education. Tις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), το Χάρβαρντ, το Στάνφορντ, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Πρίνστον.

Times Higher Education

8. Η ασθένεια Αλτσχάιμερ μπορεί να είναι μεταδοτική. Oρισμένες σποραδικές μορφές της νόσου Αλτσχάιμερ μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας μολυσματικής διαδικασίας που οφείλεται σε ελαττωματικές πρωτεΐνες prion, όπως συμβαίνει με τη νόσο των τρελών αγελάδων.

Molecular Psychiatry

9. Μια εντυπωσιακή κοσμολογική ανακάλυψη έκαναν ερευνητές . Εντόπισαν 150 υπερκαινοφανείς αστέρες, τα γνωστά σουπερνόβα. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός σουπερνόβα που έχουν ανακαλυφθεί σε μια έρευνα. Ανάμεσα τους είναι τα πιο μακρινά και αρχαιότερα σουπερνόβα που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα τα οποία έχουν ηλικία δέκα δισεκατομμυρίων ετών. Με δεδομένο ότι το Σύμπαν υπολογίζεται ότι είναι ηλικίας 13,7 δισ. ετών αυτά τα 12 σουπερνόβα είναι ίσως οι πρώτες αστρικές εκρήξεις του Σύμπαντος. 

Royal Astronomical Society issue

10. Οι γυναίκες που ζουν σε πόλεις με αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης αντιμετωπίζουν κατά 30% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

California University

___________

by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

Συναφές: 10 πράγματα που δεν γνωρίζαμε την προηγούμενη εβδομάδα. (ν4)

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -