Μύθος ότι μέσο-μακροπρόθεσμα όλοι κερδίζουν στο χρηματιστήριο.


Υπάρχει η άποψη ότι σε βάθος χρόνου όποιος έχει υπομονή και δεν πανικοβάλλεται, τελικά θα κερδίσει νομοτελειακά στο χρηματιστήριο. Ισχύει αυτό με βάση τα ιστορικά δεδομένα ?

Η εμπειρία της τελευταίας δεκαετίας στο Ελληνικό χρηματιστήριο μας έκανε σοφότερους και όλοι είδαμε πως μπορούν να γκρεμιστούν οι τιμές.

Όμως, ας δούμε τα ιστορικά στοιχεία σε ακόμα μεγαλύτερο βάθους χρόνου, σε δύο από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου ,  το Αμερικάνικο και το Ιαπωνικό.

_______________________

Ξεκινώντας από τι Ιαπωνικό βλέπουμε στο παρακάτω διάγραμμα την πορεία του δείκτη από το 1990 μέχρι σήμερα. Ο δείκτης το 1990 άγγιξε τις 40,000 μονάδες. Σήμερα βρίσκεται λίγο παρακάτω από τις 9000 μονάδες. Δηλαδή 20 χρόνια μετά, οι απώλειες για όποιον αγόρασε στην κορυφή, ξεπερνούν το 75%.

Το 2000 ο δείκτης βρισκόταν περίπου στις 20,000 μονάδες, δηλαδή 50% κάτω από το υψηλότερο σημείο. Κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι είναι ένα ασφαλές σημείο να επενδύσει. Όμως, ακόμα και όσοι επένδυσαν το 2000, βρίσκονται σήμερα με ζημιές μεγαλύτερες του 50% !

_______________________

Ας δούμε όμως και την πορεία του Dow Jones από το 1900 μέχρι σήμερα.  Στο παρακάτω γράφημα η κόκκινη γραμμή δείχνει την πορεία του δείκτη από το 1900 μέχρι το 2010, αφού πρώτα έχει αφαιρεθεί ο πληθωρισμός. Με μπλέ χρώμα παρουσιάζονται οι πραγματικές τιμές του δείκτη.

Από το γράφημα φαίνεται ότι ο δείκτης επανέκτησε και διατήρησε την τιμή που είχε το 1906, μετά από 80 χρόνια ! Σεπτέμβριο του 1985.

Μέχρι τότε υπήρξαν κάποιες χρονιές που επανέκτησε την τιμή που είχε το 1906, όμως δεν διατήρησε τα κέρδη και υποχώρησε πάλι.

Υ.Γ. Η παρούσα ανάρτηση δεν είναι προτροπή αγοράς ή πώλησης μετοχών.

by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

Συναφές: Πως πολλαπλασιάζεται το χρήμα.

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Προσθήκη σχολίουΣχολιάστε

  • Ειναι λανθεσμενη και αυθερετη η μετατροπη του γραφηματος του dow jones χωρις πληθωρισμο , απο τη στιγμη που δεν υπολογιζονται τα μερισματα στις αποδοσεις . Κατα κανονα τα μερισματα και οι κεφαλαιοποιησεις αποθεματικων (δωρεαν μετοχες) υπερκαλυπτουν τον πληθωρισμο υψους 3-5%…

    Δευτερη εξισου σημαντικη απλουστευση που γινεται ειναι οτι , ενω στην πορεια αυτων των ετων πολλες εταιριες εχουν μηδενισει την αξια τους ή εχουν χρεοκοπησει , ο μεσος ορος των εταιριων (αυτο ειναι ο δεικτης) εχει θετικη αποδοση. Αυτο σημενει οτι υπαρχουν εταιριες οι τιμες των οποιων εχουν υπεραποδωσει.

    Το οτι μακροπροθεσμα οι επενδυσεις στα χρηματιστηρια ειναι αποδοτικοτερες των “εγγυημενων” δεν ειναι “μυθος”. Ειναι ο κανονας με τη μονη προυποθεση να κανει καποιος επιλογη εταιριας και οχι δεικτη…..
    και φυσικα υπαρχουν εξαιρεσεις
    το παραδειγμα της Ιαπωνιας ειναι σωστο. Αν και ο nikkei πριν το 80 ηταν πολυ πιο κατω απο τις 1000 μοναδες.

    • Ευχαριστούμε για τις παρατηρήσεις.

      Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το συγκεκριμένο γράφημα δημοσιεύτηκε από την Financial Perspectives και μπορείτε να το δείτε αναλυτικά στο link :

      http://advisorperspectives.com/dshort/charts/markets/Dow/1906-2007-comps.html?Dow-1906-peak-regained-in-1985.gif

      Όσο αφορά την δεύτερη παρατήρηση, δεν θεωρούμε ότι έγινε απλούστευση αφού η συγκεκριμένη ανάρτηση αναφέρεται στην πορεία του γενικού δείκτη, και όχι στην απόδοση συγκεκριμένω μετοχών. Πράγματι, υπάρχουν μετοχές που έδωσαν πολύ μεγάλες αποδόσεις, όπως και μετοχές εταιρειών που χρεωκόπησαν. Όμως η μέση τάση των χρηματιστηρίων αντικατοπτρίζεται από την πορεία του γενικού δείκτη.