Πόσο φόρο πληρώνουν τελικά οι πολυεθνικές ?


Υπάρχει η εντύπωση στον κόσμο ότι η προσέλκυση μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στην χώρα μας θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά την οικονομία. Πράγματι οι μεγάλες επενδύσεις λειτουργούν θετικά για μία οικονομία. Είναι όμως τα οφέλη τόσο μεγάλα όσο φανταζόμαστε ?

Μια νέα επένδυση δημιουργεί πάντα θετικές συνέργιες στην οικονομία. Νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται είτε στην ίδια την επιχείρηση είτε δορυφορικά από αυτήν,  ενώ αυξάνεται και η κατανάλωση. Εφόσον η επιχείρηση είναι κερδοφόρα, πληρώνει φόρους στο κράτος, δίνοντας ανάσες στα κρατικά ταμεία.

Θα περίμενε κανείς ότι όσο μεγαλύτερη είναι η εταιρεία, τόσο περισσότερους φόρους θα πληρώνει. Όμως τελικά δεν συμβαίνει αυτό. Οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες έχουν βρει νόμιμους τρόπους να αποφεύγουν την φορολογία. Ας δούμε το παράδειγμα της γνωστής σε όλους Αμερικάνικης εταιρείας Google.

Ο φορολογικός συντελεστής για τα εταιρικά κέρδη στην Αμερική είναι 35%. Κι όμως η Google (και όχι μόνο αυτή) καταφέρνει και φορολογείται τελικά με συντελεστή μόλις 2.4% !  Το πετυχαίνει αυτό αξιοποιώντας στο έπακρο τα ‘παράθυρα’ του νόμου χρησιμοποιώντας ένα σύστημα μεταφοράς κερδών μέσω υπεράκτιων εταιρειών. Παρόμοιες τακτικές ακολουθούν και άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Microsoft και η Apple.

To 2003 η Google μετέφερε το σύνολο των εκτός-ΗΠΑ  δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας σε μια θυγατρική που ίδρυσε στην Ιρλανδία. Από εκείνο το σημείο και μετά, όλα τα κέρδη που προέρχονται από πωλήσεις στο εξωτερικό φορολογούνται πλέον στην Ιρλανδία, όπου ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής είναι μόλις 12.5% (αντί για 35% στην Αμερική).

Όμως η Google δεν αρκέστηκε σε αυτή τη μείωση κι επινόησε ένα ακόμη τέχνασμα για να γλιτώσει φόρους. Δημιούργησε μια δεύτερη εταιρεία που έχει έδρα τις Βερμούδες, στην οποία υποτίθεται ότι η Ιρλανδική εταιρεία καταβάλει royalties (δικαιώματα) . Στις Βερμούδες βέβαια ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής είναι μηδενικός !


Υπήρξε κάτι τελευταίο που θα έπρεπε να ξεπεραστεί. Η εταιρεία θα έπρεπε να πληρώνει κάποιο φόρο κάθε φορά που θα μετέφερε μετρητά (από τα φορολογημένα πλεον κέρδη) από την Ιρλανδία στις Βερμούδες. Οπότε χρησιμοποίησαν ένα χρηματικοοικονομικό εργαλείο (“Ολλανδικό σάντουιτς”), με το οποίο τα μερίσματα πλέον μεταφέρονται μέσω μιας άλλης Ολλανδικής θυγατρικής εταιρείας σε μία άλλη θυγατρική εταιρεία με μέτοχο κάτοικο Βερμούδων αλλά έδρα την Ιρλανδία.

Με όλες αυτές τις τεχνικές φοροαποφυγής  η Google καταφέρνει να έχει μονοψήφιο ποσοστό φορολόγησης για τα κερδη της στο εξωτερικό. Μάλιστα, πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι συναλλαγές είναι απολύτως νομότυπες.

Η εύκολη λύση για μία χώρα ώστε να προσελκύσει τις πολυεθνικές θα ήταν να μειώσει πολύ τον φορολογικό συντελεστή των εταιρικών κερδών. Όμως πόσο θα έπρεπε να τον μειώσει ώστε να έχει αποτέλεσμα ? Όσο και αν τον μειώσει,  οι Βερμούδες και τα νησιά Κειμαν θα προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερα οφέλη.

Στην Αμερική  συζητείται μήπως θα έπρεπε να δοθεί πλήρης φορολογική ατέλεια σε αυτά τα κεφάλαια, ώστε να επιστρέψουν και να δημιουργήσουν νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Όμως το 2005 που υπήρξαν κίνητρα για επιστροφή των κεφαλαίων, το αποτέλεσμα ήταν να χρησιμοποιηθούν για την στήριξη των μετοχών των εταιρειών και όχι  για παραγωγικές επενδύσεις.

Όπως βλέπουμε η προσέλκυση πολυεθνικών ομίλων δεν αποτελεί πανάκεια για μία οικονομία. Η παγκοσμιοποίηση έχει δημιουργήσει διεξόδους έτσι ώστε το μεγάλο κεφάλαιο να ξεφεύγει από τις δαγκάνες της εφορίας …

 
by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

 Συναφές: Πόσο Έλληνες είναι οι εφοπλιστές μας?

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

10 CommentsΣχολιάστε

  • αν και στην Αμερική είναι έτσι φαντάζεστε στην Ελλάδα τι πάρτι γίνεται..

    • στην Ελλάδα απλά κλέβουν όλοι! μικροί μεγάλοι!

  • οι επιχειρήσεις ταλαντεύονται μεταξύ 2 σημείων
    απο τη μία θέλουν να δείχνουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κέρδη για τις τράπεζες και τους επενδυτές κι απο την άλλη όσο το δυνατόν λιγότερα για να μην πληρώνουν φόρους

    Τώρα με τις offshore και τις παρακείμενες εταιρίες μπορούν και πετυχαίνουν και τα 2!

    αλίμονο σε μας τον απλό λαό που φορτωνόμαστε τα βάρη τους

  • το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα
    κοιτάει μόνο τη μεγιστοποίηση του οφέλους του

    εδώ δεν είχατε ένα άρθρο για τους έλληνες εφοπλιστές ? τα ίδια….

  • αυτό είναι μόνο ένα μέρος απο τα λογιστικά τρικ που χρησιμοποιούνται
    μπορούν κάλλιστα να “παίξουν” με τα φορολογητέα κέρδη και χωρίς να στήσουν εξωχώριες

  • Μη το τραβάτε τόσο πολύ
    ο κάθε επιχειρηματίας θεωρεί ότι όλος ο κόσμος του ανήκει και το εκάστοτε κράτος του κλέβει
    μερίδιο από τα κέρδη του που το θεωρεί απαράδεκτο αφού είναι δικιά του η εταιρία, γιατί να τη μοιράζετε?
    Άρα θα κάνει ότι μπορεί να μη πληρώσει
    Δεν έχει κάποια ηθική αναστολή και δεν νοιώθει ότι επιτελεί κάποιο κοινωνικό έργο με τους φόρους (αρκετά τους δίνω … πληρώνω εργάτες, ικα, εισφορές , δεη , νερό κι ένα σωρό…)

    Επομένως πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή ώστε να δίνει κι ένα ξεροκόμματο στο έρμο το κράτος για να μπορεί να μας ανταποδίδει μερικά πράγματα

    Και ποια είναι αυτή όμως είναι το ερώτημα, όταν ο Επιχειρηματίας θέλει μηδενικό φόρο κι αν δεν τον βρει θα τον δημιουργήσει , το κράτος “κοπανάει” έναν τεράστιο φορολογικό συντελεστή αποτρέποντας την νομιμότητα ουσιαστικά

    • Ο κακός και ανήθικος επιχειρηματίας και ο καλός και ηθικός εργαζόμενος.
      Δεν ξέρω τι ηλικία έχετε και τι εμπειρία από τη ζωή, αλλά εάν βάζετε όλους τους επιχειρηματίες και όλους τους εργαζόμενους απλά σε δύο διαφορετικά στρατόπεδα, τότε αναπαράγετε κάτι που αποπροσανατολίζει τον κόσμο και δεν βοηθά καθόλου να κατανοήσουμε και να αντινμετωπίσουμε αυτό που συμβαίνει.

  • Τελικά αποδείχθηκε ότι όταν το κράτος προσπαθεί να εισπράξει φόρους εκ τον εστέρων αποτυγχάνει διότι οι συσσώρευση εκκρεμοτήτων δημιουργεί κορεσμό στους υπαλλήλους οι οποίοι έχουν αναλάβει αυτό το έργο.
    Άρα το ζητούμενο είναι να εισπράττει το κράτος απευθείας και να επιστρέφει φόρους μετά από έλεγχο.
    Και να γίνω πιο σαφής:
    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 500 ΕΥΡΩ
    1)Όλες οι συναλλαγές πάνω από 500 ευρω να γίνεται μέσω τραπέζης
    2)Οι τράπεζες να παρακρατούν το ΦΠΑ και τον ΦΟΡΟ και να πληρώνει το καθαρό ποσό στον δικαιούχο.
    3)Οι τράπεζες να αποδίδουν με συγκεντρωτικές καταστάσεις (σε ηλεκτρονική μορφή) κάθε μήνα στο κράτος το ΦΠΑ και τους ΦΟΡΟΥΣ.
    4)Ο Επιτηδευματίας θα κάνει στο τέλος του χρόνου συγκεντρωτική ΦΠΑ και δήλωση ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ και θα του επιστρέφεται (μετά από έλεγχο και ηλεκτρονική διασταύρωση) ποσό από το ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
    5)Τα κέρδη να φορολογούνται με 10%

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 500 ΕΥΡΩ
    6)Συναλλαγές κάτω από 500 ευρω να γίνεται με την κάρτα του Πολίτη και με ONLINE σύστημα να ενημερώνεται το ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
    7)Το ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ να στέλνει κάθε μήνα στους οφειλέτες το ποσό που χρωστάνε σε ΦΠΑ και ΦΟΡΟΥΣ με εκκαθαριστικό σημείωμα (όπως γίνεται με τα ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ)
    8)Εάν δεν αποδοθεί το ΦΠΑ και ο ΦΟΡΟΣ από τους οφειλέτες τότε το ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ μπορεί να μπλοκάρει τις μελλοντικές συναλλαγές.
    9)Ο Επιτηδευματίας θα κάνει στο τέλος της χρήσης συγκεντρωτική ΦΠΑ και δήλωση ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ και θα του επιστρέφεται (μετά από έλεγχο και ηλεκτρονική διασταύρωση) ποσό από το ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
    10)Τα κέρδη να φορολογούνται με 10%

    ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΦΟΡΟΥ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
    11)Οι παρακράτηση φυσικών προσώπων να γίνει 45%
    12)Ο φόρος θα επιστρέφεται με την προσκόμιση αποδείξεων
    13)Όλες οι αποδείξεις θα ισχύουν (άρα μόνο το καθαρό ποσό που μένει θα φορολογηθεί ουσιαστικά)

    ΟΦΕΛΟΙ
    14)Το κράτος θα εισπράττει άμεσα χρήματα
    15)Τα κέρδη θα επενδύονται
    16)Όλοι θα αποδίδουν ΦΠΑ και ΦΟΡΟΥΣ
    17)Όλοι θα ζητάνε απόδειξης

  • συγνώμη τι πάθατε όλοι με τους φόρους; και ποιό το νόημα του παραπάνω άρθρου;
    Μα προφανώς και δεν φορολογούνται οι πολυεθνικές. όμως και τι μ’ αυτο; Ποιός περιμένει να προκύψει ανάπτυξη από τη φορολογία των πολυεθνικών; Η ανάπτυξη θα προέλθει ΑΠΌ ΤΟΝ ΤΖΙΡΟ που θα δημιουργηθεί, από τις νεες θέσεις εργασίας και από την κίνηση της αγοράς μέσω των επενδύσεων. Αυτά ΜΟΝΟΝ οι πολυεθνικές μπορούν να τα κάνουν. ΜΟΝΟΝ οι πολυεθνικές μπορούν να δώσουν ωθηση… και θέλετε και να τις φορολογήσετε από πάνω; Η Σοβιετία πέθανε από το 1990…
    πάρτε το χαμπάρι να τελειώνουμε.