Σοκαριστικές εικόνες από το λιώσιμο του παγετώνα Πέτερμαν στη Γροιλανδία


Ο Jason Box  εξέπληξε την διεθνή κοινότητα μ’ αυτές τις σοκαριστικές φωτογραφίες που τεκμηριώνουν την αποκόληση από τον παγετώνα Πάτερμαν ενός κομματιου πάγου, τέσσερις φορές το μέγεθος του νησιού Μανχάταν , που συνέβη στις 4 Αυγούστου 2010 στη βορειοδυτική Γροιλανδία. Οι φωτογραφίες που έβγαλε το 2009 τέθηκαν σε αντιπαραβολή με φωτογραφίες της ίδιας περιοχής που έβγαλε φέτος στις 24 Ιουλίου. 

Παρακάτω βλέπουμε μια εναέρια πλάγια μπροστινή φωτογραφία, που τράβηξε ο Jason Box στις 5 Αυγούστου 2009:

Και εδώ την αντίστοιχη,  24 Ιουλίου 2011:

.

Μια άποψη της πλάγιας πλευράς του ίδιου παγετώνα η οποία λήφθηκε στις 24 Ιουλίου 2009 :

Και εδώ η φωτογραφία στις 24 Ιουλίου 2011 ακριβως το ίδιο σημείο:


.

«Παρότι ήξερα τι να περιμένω από πλευράς απώλειας πάγου με βάση τις δορυφορικές φωτογραφίες, ήμουν απροετοίμαστος για μια τέτοια κολοσιαίας έκτασης διάλυση του παγετώνα, η οποία με άφησε άφωνο», λέει ο Aλαν Χάμπαρντ από το Πανεπιστήμιο του Αμπεριστγουιθ, στην Ουαλία, επισημαίνοντας ότι στη Γροιλανδία δεν έχει καταγραφεί κάτι τέτοιο από το 1876, όταν άρχισαν επίσημα οι παρατηρήσεις στην περιοχή.

Οι επιστήμονες το 2009 είχαν τοποθετήσει πάνω στον παγετώνα κεραίες GPS για να παρακολουθούν τυχόν αλλαγές. Όταν ξαναγύρισαν , τον περασμένο Ιούλιο, είδαν ότι ο πάγος έλιωνε με τόσο μεγάλη ταχύτητα έχοντας υποχωρήσει κατά περίπου 5 μέτρα μέσα σε δύο χρόνια, και μάλιστα κάποιες κεραίες δεν βρίσκονταν πια εκεί, όπου τις είχαν τοποθετήσει. «Είμαι πολύ εξοικειωμένος με τον παγετώνα και μου είναι πολύ δύσκολο να φανταστώ ότι κάτι τόσο μεγάλο δεν βρίσκεται πια εκεί… να επιστρέφω και ουσιαστικά να βλέπω ότι έχει εξαφανιστεί ένα κομμάτι πάγου μήκους 20 χιλιομέτρων», λέει ο Χάμπαρντ. «άρχισα να γελάω όταν το είδα γιατί δεν μπορούσα να το πιστέψω».

Σε μια παρουσίαση τον Δεκέμβριο του 2010 ο Τζέισον Box δήλωσε ότι μετά από έρευνα σε 38 παγετώνες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σημαντική στατιστική σχέση μεταξύ της θερμοκρασίας της γης και της θάλασσας, και κατέδειξε πόσο εμφανής είναι πλεον η αλλαγή στην συγκεκριμένη περιοχή .

Ο επιστήμονας εξηγεί ότι ενώ η υποχώρηση πάγου στους παγετώνες αποτελεί μια φυσιολογική διαδικασία, η αποκόλληση από τον παγετώνα Πέτερμαν ενός τόσο μεγάλου κομματιού, το οποίο έλιωσε τόσο γρήγορα, είναι κάτι που δεν κινείται στο πλαίσιο του φυσιολογικού. «Οι θερμοκρασίες που καταγράφονται στην περιοχή της βόρειας Γροιλανδίας είναι αφύσικα υψηλές και ιδιαίτερα στο βορειοδυτικό άκρο της χώρας, γινόμαστε μάρτυρες ενός νέου κλιματικού καθεστώτος».

Φοβάται ότι ένα γιγαντιαίο κομμάτι πάγου – αυτή τη φορά περίπου διπλάσιο σε μέγεθος από το Μανχάταν- είναι έτοιμο να αποκολληθεί.

Επίσης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας ότι το φαινόμενο μπορεί να λάβει τεράστιες διαστάσεις,  μόλις οι παγετώνες αρχίσουν ν αντιδρούν στην ισχυρή αύξηση της θερμοκρασίας η οποία έχει επιτελεστεί . Και μπορεί η Αρκτική να φαντάζει απόμακρυσμένο σημείο, αλλά αυτό που συμβαίνει θα τις επηρεάσει τελικά ακόμα και χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη.  “Οι άνθρωποι θα πρέπει να δώσουν προσοχή, γιατί η κλιματική αλλαγή στο βορρά συμβαίνει ταχύτερα από το νότο, και μάλιστα θα επηρεάσει γρήγορα τη στάθμης της θάλασσας». Σημείωσε ότι ο τυφώνας Ειρήνη μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά, μέσω των παράκτιων πλημμυρών καθώς η στάθμη της θάλασσας έχει ήδη αυξηθεί κατά περίπου ένα πόδι κατά μήκος της ανατολικής ακτής κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα.

. «Ο πάγος είναι θερμόμετρο της φύσης, και αν λιώνει, ξέρουμε ότι κάτι έχει συμβεί. Ο πάγος δεν δίνει καμία σημασία στην πολιτική, αντιδρά στη θερμοκρασία και αυτό είναι όλο. ”

πηγή:  Bryan Walker

 by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

 Συναφές: Τα στοιχεία δείχνουν ότι πράγματι το κλίμα αλλάζει …

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Προσθήκη σχολίουΣχολιάστε

  • φανταστείτε τι έχει να γίνει όταν θ αρχίσουν να καταναλώνουν η Κίνα , η Ινδία , η Βραζιλία….
    Ποιος όμως μπορεί να τους στερήσει το όνειρο στην ανάπτυξη και στην κατανάλωση?
    Θέλουν να γίνουν σαν εμάς κι έχουν δίκιο !

  • ο προλαλήσαντος έχει απόλυτο δίκιο !
    να με συγχωρήσουν τα παιδιά του blog για την έκφραση αλλά οι πορδές των αγελάδων (μεθάνιο ) ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου περισσότερο απ ότι το CO2 των αυτοκίνητων!
    Δηλαδή αν αρχίσουν και οι κινεζο-ινδοί και θέλουν τσι-τσί …τη βάψαμε! (Και θα θέλουν δηλαδή μόλις πιάσουν κανένα φράγκο στα χέρια τους, γιατί να μη θέλουν)

    Μη ξεχνάτε ότι το μεθάνιο αναπτύσσεται στους ορυζώνες και στο στομάχι των μηρυκαστικών. Παράγεται από αναερόβιους μικροοργανισμούς που ζουν χωρίς οξυγόνο.
    Τα βοοειδή σήμερα είναι 1,5 δισεκατομμύριο, τετραπλάσιος αριθμός αν τον συγκρίνουμε με εκείνον πριν από έναν αιώνα.

  • Ναι στο ΙΧ, οχι στη μπριζόλα! (ψέματα)

    το ζωικό κεφάλαιο είναι υπεύθυνο για το 18 τοις εκατό των αερίων του θερμοκηπίου που προκαλεί την υπερθέρμανση του πλανήτη, περισσότερο από τα αυτοκίνητα, τα αεροπλάνα και όλα τα άλλα μεταφορικά μέσα μαζί !

    • υπάρχει λύση! τα καγκουρό τρώγονται?
      Eco-friendly kangaroo farts could help global warming: scientists

  • δεν είναι έτσι απλό
    Το σύστημα είναι χαοτικό .Η άνοδος της θερμοκρασίας είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο. Ενας σημαντικός παράγοντας είναι η μεταβλητή ηλιακή δραστηρότητα , αλλά υπάρχουν πάρα πολλοί. Πράγματι για τα αέρια θερμοκηπίου κάτι μπορούμε να κάνουμε και ίσως είναι το μοναδικό που μπορούμε να επηρεάσουμε.