Πως το στοίχημα κατέστρεψε το ποδόσφαιρο.


Η απόφαση της Τουρκικής Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (TFF) να αποβάλει την πρωταθλήτρια Φενερμπαχτσέ από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις αυτής της σεζόν, εξαιτίας της συμμετοχής σε στήσιμο αγώνων, συγκλόνισε τον κόσμο του ποδοσφαίρου.

Αίσθηση προκάλεσε και η δήλωση των παικτών της ομάδων με την οποία δηλώνουν την επιθυμία τους να υποβιβαστεί η ομάδα στην δεύτερη κατηγορια ώστε να ‘καθαρίσει’ το όνομα και η ιστορία του συλλόγου.

Για τους Τούρκους οπαδούς ποδοσφαίρου, η Φενερμπαχτσέ είναι το  ισοδύναμο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην Αγγλία, ή της Μπαρτσελόνα στην Ισπανία.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών,  το τουρκικό ποδόσφαιρο έχει εμπλακεί σε ένα τεράστιο σκάνδαλο με στημένα παιχνίδια όπου έχουν εμπλακεί  μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου και της πολιτικής.

Περισσότεροι από 30 άνθρωποι βρίσκονται στην φυλακή, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Φενερμπαχτσέ, ο οποίος κατηγορείται για τη χειραγώγηση έως και 19 αγώνων. Το ξεκίνημα της σεζόν έχει καθυστερήσει για ένα μήνα, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.

Αλλά αυτό το σκάνδαλο στην Τουρκία δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό διαφθοράς στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Τον τελευταίο χρόνο περισσότερες από δώδεκα χώρες έχουν κλυδωνιστεί από τις αποκαλύψεις για στημένους αγώνες. Οι περισσότεροι από αυτούς σχετίζονται με γραφεία στοιχημάτων της Νοτιοανατολικής Ασίας.


Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που ενεπλάκη σε σκάνδαλο στημένων αγώνων. Πέρυσι στην Κίνα ο επικεφαλής της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, ο αναπληρωτής του, 20 υπαλλήλουι και αρκετοί παίκτες από το Χονγκ Κονγκ συνελήφθησαν για στήσιμο αγώνων. Στη Νότια Κορέα συνελλήφθησαν αρκετοί παικτες για συμμετοχή σε στήσιμο αγώνων, ενώ δέκα από αυτούς τους παίκτες τιμωρήθηκαν με ισόβια τιμωρία.  Μάλιστα ένας παίκτης αυτοκτόνησε.

Παρόμοια σκάνδαλα έχουν ξεσπάσει στο Ισραήλ, την Φινλανδία, την Ιταλία. Το πρόβλημα έχει πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις που η FIFA έχει δημιουργήσει μια ειδική μονάδα στο πλαίσιο της Interpol για την καταπολέμηση αυτού που  θεωρεί ως τη μεγαλύτερη απειλή για το ποδόσφαιρο.

“Δεν νομίζω ότι ταιριάζει η λέξη ‘σοκ’ ” δηλώνει στο CNN ο  Chris Eaton,  πρώην αξιωματικός της Ιντερπόλ ο οποίος έχει διοριστεί επικεφαλής της ασφάλειας από την FIFA . «Αυτό που με εξέπληξε ήταν η αφέλεια που επικρατούσε στους κύκλους του ποδοσφαίρου.”

“Έχουμε να αντιμετωπίσουμε  επαγγελματίες μαφιόζους που έχουν στήσει ένα παράνομο δίκτυο που λειτουργεί σε παγκόσμιο επίπεδο”, εξήγησε όταν ρωτήθηκε ποιοι στήνουν τους αγώνες. “Έχουν κερδίσει πάρα πολλά χρήματα με τις παράνομες ενέργειες, μία εκ των οποίων είναι το στήσιμο αγώνων. Θέλουμε να τους διώξουμε από τον χώρο του  ποδοσφαίρου και είμαι αφοσιωμένος σε αυτήν την προσπάθεια.”

Σύμφωνα με την Eaton,  οι μαφιόζοι στην προσπάθεια τους να καθορίσουν την έκβαση των παιχνιδιών, στοχεύουν κυρίως στις φτωχότερες χώρες σε ‘ευάλωτους’ παίκτες και υπαλλήλους.

Το πρόσφατο σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε στο  Φινλανδικό ποδόσφαιρο αποκάλυψε ποδοσφαιριστές της πρωταθλήτριας ομάδας (Τάμπερε) να έχουν λάβει περίπου μισό εκατομμύριο δολάρια από μια εταιρεία της Σιγκαπούρης που συνδέεται  με Ασιατική εταιρεία στοιχήματος. Επτά παίκτες από τη Ζάμπια και δύο από τη Γεωργία που έπαιζαν στο φινλανδικό πρωτάθλημα συνελήφθησαν επειδή δωροδοκήθησαν.

Αλλά πώς φτάνει ένας παίκτης στο σημείο να αποδεχτεί την δωροδοκία;

Οι μαφιόζοι προσεταιρίζονται τους παίκτες από νεαρή ηλικία. Πείθουν τους γονείς του ότι μπορούν να αναλάβουν την προώθηση του παιδιού τους. Αυτό το επιτυγχάνουν συνήθως με την βοήθεια ενός γνωστού παίκτη της συγκεκριμένης χώρας, ο οποίος λειτουργεί σαν καθοδηγητής και αρχηγός της ομάδας. Ετσι ο νεαρός παίκτης γίνεται μέλος της ‘οικογένειας’ και κατά συνέπεια και υποχείριο τους.

Ο Declan Hill, συγγραφέας του βιβλίου “The Fix”, ο οποίος πέρασε πολύ χρόνο σε Ασιατικές εταιρείες στοιχημάτων, πιστεύει ότι η διάδοση της τεχνολογίας έχει ως αποτέλεσμα το στήσιμο αγώνων να είναι πλέον απίστευτα εύκολο και σχεδόν αδύνατο να αποκαλυφτεί.

“Στη  FIFA ακόμα μιλάνε για οργανωμένο έγκλημα. Όμως λόγω της τεχνολογίας ο καθένας μπορεί να στήσει ένα αγώνα. Κάποιοι παίκτες της δεύτερης κατηγορίας μιας οποιασδήποτε χώρας, δυσαρεστημένοι με  την αμοιβή τους, θα μπορούσαν να στήσουν εύκολα έναν αγώνα. “

“Για πάρα πολλά παιχνίδια υπάρχουν αποδείξεις ότι είναι στημένα . Και αυτά είναι μόνο τα παιχνίδια για τα οποία υπάρχουν αποδείξεις, όπως τα 19 παιχνίδια στην Τουρκία.”

Όμως οι χαμηλές αμοιβές δεν είναι ο πραγματικός λόγος. Το στήσιμο αγώνων εξαπλώνεται σε όλο και πιο σημαντικά πρωταθλήματα όπου το πρόβλημα δεν είναι  οι χαμηλοί μισθοί. Παραδείγματα είναι η Ελλάδα, η Ιταλία και η Τουρκία, χώρες όπου το στήσιμο των αγώνων έχει αποδειχτεί.

Στην FIFA πια το παραδέχονται. “Μέχρι τώρα το στήσιμο αφορούσε αγώνες μικρής σημασίας σε μικρά πρωταθλήματα.  Τώρα επεκτάθηκε σε μικρές ομάδες σε σημαντικά πρωταθλήματα. Και η αλυσίδα της διαφθοράς επεκτείνεται συνέχεια“.

Το αποτέλεσμα είναι η ομορφιά και η γοητεία του ποδοσφαίρου να έχει χαθεί , και οι φίλαθλοι δικαίως να απομακρύνονται.


Δεδομένα από CNN

by Αντικλείδι , http://www.antikleidi.wordpress.com

Συναφές: Καληνύχτα Ελληνικό ποδόσφαιρο !


Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Προσθήκη σχολίουΣχολιάστε

  • Δυστυχώς οι Τούρκοι έχουν ξεφύγει πολύ μπροστά από εμάς.
    Μόνο σαν αστείο θα ακουγόταν εδώ, ότι τιμωρήθηκε ομάδα όπως ο Ολυμπιακός, και αποκλείστηκε από τους Ευρωπαϊκούς αγώνες.
    Οπως αδιανόητο είναι για την Ελληνική νοοτροπία, να ζητήσουν οι ίδιοι οι παίκτες την τιμωρία της ίδιας της ομάδας τους.

  • Πράγματι γιατί να ασχοληθεί κάποιος με το ποδόσφαιρο όταν δεν ξέρει αν το αποτέλεσμα προέκυψε φυσιολογικά ή όχι ?
    Όταν προκύπτει κάποια σημαντική έκπληξη στο αποτέλεσμα, οι περισσότεροι πια πιστεύουν ότι ήταν στημένος ο αγώνας.

  • Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θα γίνει εξυγίανση και στο Ελληνικό ποδόσφαιρο.

    Ποιος το πιστεύει όμως πραγματικά ?

  • Κάποιοι κερδίζουν τεράστια ποσά, και κάποιοι άλλοι δεν μπορούν να κοιμηθούν όταν χάνει η ομάδα τους !
    Δεν έχετε ακούσει για μεγαλοπαράγοντες ομάδων που στοιχηματίζουν ακόμα και εις βάρος της ομάδας τους (γνωρίζοντας βέβαια ότι θα έρθει αρνητικό αποτέλεσμα) ?

    Λυπάμαι τα παιδιά που φανατίζονται και έχουν σαν θρησκεία την ομάδα …
    Δυστυχώς δεν έχουν καταλάβει το βρώμικο παιχνίδι που παίζεται γύρω από το άθλημα.

  • Ένα πολύ καλό μήνυμα, και η μόνη ίσως υγιής αντίδραση σ’ αυτή την εκτεταμένη διαφθορά είναι, όπως σωστά έχετε γράψει, η ολοκληρωτική και απόλυτη αποχή των φιλάθλων από την παρακολούθηση των αγώνων.