Οι 15 πιο υπερχρεωμένες χώρες του πλανήτη.


Το πρόβλημα του μεγάλου δημοσίου χρέους έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις σε όλο τον κόσμο. Μικρά αλλά και πολύ μεγάλη κράτη, αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα.


Στο παρακάτω γράφημα φαίνεται το χρέος των δεκαπέντε χωρών με το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος (ως ποσοστό του ΑΕΠ). Η Ελλάδα δυστυχώς βρίσκεται στην πέμπτη θέση.



Το ΔΝΤ  δημοσίευσε (τον Απρίλιο)  πρόβλεψη για το πόσο θα είναι  χρέος των παραπάνω χρέων το 2016. Σας την παρουσιάζουμε σε γράφημα.  Για την κάθε χώρα φαίνεται το ύψος του χρέους για το 2011 και για το 2016.

Στην παρακάτω εικόνα έχουν χρωματιστεί οι χώρες ανάλογα με το ύψος του χρέους. Τα στοιχεία είναι από report του ΔΝT και αφορούν το έτος 2010.

Κόκκινο: >75%,  Πορτοκαλί:40-75%,  Κίτρινο:20-40%, Πράσινο: 0-20%, Γκρί:Δεν υπάρχουν δεδομένα.



Αναλυτικά, η κατάταξη των 15 κρατών με το μεγαλύτερο ποσοστό χρέους προς το ΑΕΠ  με τις αντίστοιχες τιμές των CDS, καθώς και ένα μικρό σχόλιο.

Ο δείκτης χρέους για το 2010 είναι από εκτιμήσεις της CIA και της Eurostat . Οι τιμές των CDS ίσχυαν πριν από ένα μήνα και πηγή είναι το Bloomberg.


# 15 Πορτογαλία

# 15 Πορτογαλία

Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ: 93

Επιτόκιο 5ετούς CDS: 1,085.87

Προοπτικές χρέους: η Moody’s υποβάθμισε την  πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας τοποθετώντας την σε κατάσταση junk αναφέροντας ότι δεν αναμένεται η χώρα να καταφέρει να επιτύχει τους στόχους μείωσης του ελλείμματος και θα χρειαστεί ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης. Το δημόσιο χρέος της χώρας προβλέπεται να κινηθεί πτωτικά από το 2013.

14 Γαλλία

# 14 Γαλλία

Χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ: 83,5

Επιτόκιο 5ετούς CDS: 105.5

Προοπτικές Χρέους: Η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα να διατηρήσει το  ΑΑΑ της πιστοληπτικής της . Επίσης αναγνωρίζει ότι η χώρα βρίσκεται  σε επικίνδυνο δρόμο και ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έχει θέσει ως στόχο να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα από 7,1% του ΑΕΠ το 2010, σε 5,7% το 2011.

# 13 Σρι Λάνκα

# 13 Σρι Λάνκα

Χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ: 86,7

Προοπτικές χρέους: Οι αντιπρόσωποι των Fitch και S & P επισκέφθηκαν αυτό το νησιωτικό κράτος τον Μάιο για να εκτιμήσουν την κατάσταση του χρέους της χώρας. Η Σρι Λάνκα έχει επί του παρόντος αξιολογηθεί ως Β, και η χώρα ψάχνει για την ενίσχυση  της πιστοληπτικής ικανότητας της, εν όψει της προγραμματισμένης δημοπρασίας ομολόγων για 1 δισεκατομμύρια δολάρια  το τρέχον έτος.

# 12 Σουδάν

# 12 Σουδάν

Χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ: 94,2

Επιτόκιο 5ετούς CDS: N/A

Προοπτικές Χρέους: Η κατάσταση του χρέους του Σουδάν είναι ασαφής, τώρα που Νότιο Σουδάν έχει κερδίσει την ανεξαρτησία. Πάντως είχε αναφερθεί ότι το Νότιο Σουδάν θα συμβάλει στην ελάφρυνση του χρέους του βόρειου κατά 38 δισεκατομμύρια δολάρια.

# 11 στην Ιρλανδία

# 11 στην Ιρλανδία

Χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ: 94,2

Επιτόκιο 5ετούς CDS: 1,064.01

Προοπτικές χρέους: Η Moodys υποβάθμισε την Ιρλανδία στην βαθμίδαjunk, με αρνητικές προοπτικές. Η κίνηση αυτή προήλθε λόγω της πεποίθησης ότι στο τέλος του προγράμματος στήριξης από το ΔΝΤ, η Ιρλανδία θα χρειαστεί ένα άλλο σχέδιο διάσωσης.  Η Ιρλανδή πρωθυπουργός Enda Kenny έχει πει ότι η υποβάθμισε δεν οφείλεται  στην Ιρλανδία, αλλά σον τρόπο που οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης χειρίζονται την κρίση

# 10 στο Βέλγιο

# 10 στο Βέλγιο

Χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ: 98,6

Επιτόκιο 5ετούς CDS: 185,04

Προοπτικές χρέους: Στην προσπάθεια να διώξει τους φόβους για μετάδοσης της κρίσης και προσπαθώντας να ηρεμήσει τις αγορές , η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Βελγίου ανακοίνωσε βελτιωμένη προβλέψη για το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά 3,3%, έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για 3,6%. Το χρέος της χώρας αναμένεται να φτάσει στο 98,3% του ΑΕΠ το 2013.

# 9 Σιγκαπούρη

# 9 Σιγκαπούρη

Χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ: 102,4

Επιτόκιο 5ετούς CDS: N / A

Προοπτικές χρέους: Η καλή αναλογία μεταξύ  των πληρωμών για την εξυπηρέτηση του χρέους (τόκος + κεφάλαιο) και των εσόδων από τις εξαγωγές της, έχει συνεισφέρει στα χαμηλά επιτόκια που απολαμβάνει παρά το μεγάλο χρέος.


# 8 Ιταλία

# 8 Ιταλία

Χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ: 119

Επιτόκιο 5ετούς CDS: 282.61

Προοπτικές χρέους: Καθώς αυξάνονται στην Ευρωζώνη οι φόβοι εξάπλωσης της κρίσης, η προσοχή έχει μετατοπιστεί στο δημόσιο χρέος της Ιταλίας το οποίο λέγεται ότι ανήλθε σε € 1.890 δισεκατομμύρια στο τέλος του Απριλίου. Η “θετική” είδηση είναι ότι ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει περάσει με ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή νέο πακέτο λιτότητας ύψους 40 δισεκατομμύριων ευρώ.

# 7 Τζαμάικα

# 7 Τζαμάικα

Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ: 123,2

Επιτόκιο 5ετούς CDS: N/A N / A

Προοπτικές Χρέους:Το χρέος της Τζαμάικα αυξήθηκε μεταξύ 1996 και 2003, όταν ο χρηματοπιστωτικός τομέας της χώρας νησιού χτυπήθηκε από μια παρατεταμένη ξηρασία η οποία έβλαψε τη γεωργική παραγωγή της. Η χώρα μπήκε σε πρόγραμμα για την αναδιάρθρωση του εσωτερικού χρέος της.

# 6 Ισλανδία

# 6 Ισλανδία

Χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ: 123,8

Επιτόκιο 5ετούς CDS: 239.86

Προοπτικές Χρέους: Η οικονομία της Ισλανδίας από ότι φαίνεται κάνει μια ισχυρή ανάκαμψη , και τα CDS για το χρέος της μειώθηκαν κατά 14% ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών.  Οι βαθμολογίες των οίκων αξιολόγησης διατηρούν το καθεστώς junk για τη χώρα, αλλά η Fitch αναθεώρησε προς τα πάνω τις προοπτικές της για το χρέος της Ισλανδίας χαρακτηρίζοντας το “σταθερό” .

# 5 Ελλάδα

# 5 Ελλάδα

Χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ: 144

Επιτόκιο 5ετούς CDS: 2,350

Προοπτικές χρέους: Παρόλο που πέρασαν νέα μέτρα λιτότητας ώστε να χορηγηθεί ένα δεύτερο σχέδιο διάσωσης, μια ελληνική χρεοκοπία φέρεται να είναι περισσότερο πιθανή. Το δημόσιο χρέος της αναμένεται να ανέλθει το 2012, για να ισορροπήσει πιθανώς το 2013. Η Fitch έριξε την πιστοληπτικής ικανότητας της  Ελλάδας κατά τρεις βαθμίδες σε CCC.

# 4 Ζιμπάμπουε

# 4 Ζιμπάμπουε

Χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ: 149

Επιτόκιο 5ετούς CDS: N/A

Προοπτικές χρέους: Οι ανεξέλεγκτες δαπάνες του Προέδρου Μουγκάμπε αύξησαν το βάρος του χρέους της Ζιμπάμπουε και το 2010, με αποτέλεσμα να ζητήσει την ένταξη της στο πρόγραμμα για τις υπερχρεωμένες φτωχές χώρες .

# 3 Λίβανος

# 3 Λίβανο

Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ: 150,7

Επιτόκιο 5ετούς CDS: 352,77

Προοπτικές χρέους: Το χρέος του Λιβάνου έχει μειωθεί, αλλά το ήμισυ των εσόδων του προϋπολογισμού της αναμένεται να διατεθεί για τις πληρωμές τόκων, σύμφωνα με το ΔΝΤ . Το Δημόσιο χρέος της χώρας υπολογίζεται πλέον σε 52,7 δισεκατομμύρια $, Η Fitch επιβεβαίωσε την κατάταξη της χώρος σε βαθμίδα “Β” με σταθερή προοπτική, αναφέροντας ως έναν από τους λόγους τα χαμηλότερα επίπεδα χρέους .

# 2 Άγιος Χριστόφορος και Νέβις

# 2 Άγιος Χριστόφορος και Νέβις

Χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ: 196,3

Επιτόκιο 5ετούς CDS: N/A

Προοπτικές Χρέους: ο Αγ.Χριστόφορος ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε αναδιάρθρωση του χρέους του. Το κράτος αυτό ανακοίνωσε ότι θέλει να συνεργαστεί με τους πιστωτές και να προκύψει  αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της χώρας του, το οποίο λέγεται ότι ανέρχεται σε περίπου 1 δισ. δολάρια.

# 1 Ιαπωνία

# 1 στην Ιαπωνία

Χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ: 225,8

Επιτόκιο 5ετούς CDS: 90.58

Προοπτικές Χρέους: Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει εκτινάξει το χρέος από την εποχή της έκρηξης της φούσκας των ακινήτων στη δεκαετία του ’90. Η η πρόσφατη φυσική και πυρηνική καταστροφή προσθέτει επιπλέον βάρος στο χρέος . Η Moody’s έχει θέσει το ιαπωνικό χρέος στη λίστα για  υποβάθμιση λόγω της ανησυχίας για αδύναμη οικονομική ανάπτυξη και τη δράση της κυβέρνησης.


Πηγές : IMF, Eurostat , B.I.
by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

Συναφές: Το χρέος Ελλάδας και Αμερικής σε εικόνες.

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

4 CommentsΣχολιάστε

  • Αποκαρδιωτικό να βρισκόμαστε στην 5η θέση σε αυτή την λίστα.
    Η Ιαπωνία τουλάχιστον έχει αρκετά θετικά στοιχεια ως οικονομία (πχ εξαγωγές) έτσι ώστε να τα βγάλει πέρα.
    Εμεις ? …

  • ποιο σωστό θα ήταν να υπολογίζουμε μαζί με το κρατικό και το ιδιωτικό χρέος

  • Είναι καταπληκτικό να ξαναδιαβάζεις προβλέψεις του ΔΝΤ από το 2011 για το 2016, και να είναι Δεκέμβριος του 2015