Αφορολόγητος… χιτώνας

Τι σχέση έχουν οι «έχοντες και κατέχοντες», φυσικά και νομικά πρόσωπα, με την Εκκλησία; Στους παροικούντες την υπό χρεοκοπία Ελλάδα, η απάντηση στο κουίζ είναι πανεύκολη. Εως αυτονόητη. Αποτελούν, διαχρονικά, τα χαϊδεμένα παιδιά του πολιτικού συστήματος. Είναι οι «νόμιμοι» και παράνομοι φοροφυγάδες.


Και αν στην περίπτωση των πρώτων οι κυβερνήσεις καταφεύγουν κατά καιρούς σε πομπώδεις διακηρύξεις περί σύλληψης όσων αναζητούν καταφύγιο σε εξωχώριους παραδείσους ή καλύπτονται από εγχώριους κρατικούς μηχανισμούς και φορείς εξουσίας (πολιτικούς, εφοριακούς κ.λπ.), για τον οργανισμό που ακούει στη λέξη Εκκλησία δεν ισχύει ούτε καν αυτό. Κι ας έρχονται, κατά διαστήματα, στο προσκήνιο συνθήματα για χωρισμό της Εκκλησίας από το κράτος, υπονοώντας και αποσύνδεση των οικονομικών της από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τον τελευταίο καιρό, βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Την ώρα που τα συνήθη θύματα των φορολογικών επιδρομών -μισθωτοί και συνταξιούχοι- υφίστανται άγρια λεηλασία και αφαίμαξη του εισοδήματός τους με ποικιλία μεθόδων, τη στιγμή που η τρόικα εξαναγκάζει την κυβέρνηση να ξεπουλήσει δημόσια περιουσία και επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, ο υπουργός Οικονομικών Β. Βενιζέλος διαβεβαιώνει τον αρχιεπίσκοπο ότι η Εκκλησία δεν κινδυνεύει να απολέσει οποιαδήποτε παροχή ή ευνοϊκή μεταχείριση απολαμβάνει από το υπό πτώχευση κράτος.

Ούτε τους μισθούς των κληρικών θα κληθεί να πληρώσει η ίδια, ξαλαφρώνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό, ούτε τα τεράστιας αξίας ακίνητα, που κατέχει με περίεργα οθωμανικά φιρμάνια, θα ενταχθούν στην εταιρεία αξιοποίησης της δημόσιας περουσίας για την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους, ούτε τις σκανδαλώδεις φορολογικές απαλλαγές των εσόδων από το παγκάρι των ναών ή τις μισθώσεις γαιών και οικοδομών θα στερηθεί.

Και, για να ρίξουν «στάχτη στα μάτια» των σκληρά φορολογούμενων χαμηλοσυνταξιούχων και χαμηλόμισθων, αρχιεπίσκοπος και υπουργός επικαλέστηκαν το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά, με τα χρήματα που οφείλει να αποδίδει στο Δημόσιο, για την ενίσχυση του κράτους πρόνοιας, η Εκκλησία παριστάνει -με κρατικά κόλλυβα- τη φιλάνθρωπη, επιτυγχάνοντας μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Από τη μια, προσελκύει… πελάτες και από την άλλη κρατάει αυτούσια τα περιουσιακά της στοιχεία. Μάλιστα, ο υπουργός Αμυνας Π. Μπεγλίτης τής παραχώρησε και το στρατόπεδο «Λιόση» για την κατασκευή προνοιακών υποδομών, ωσάν να μη διαθέτει ανά την Ελλάδα τεράστιες εκτάσεις και μεγάλης αξίας ακίνητη περιουσία.

Εν ολίγοις, τα συγκοινωνούντα δοχεία πολιτικής και εκκλησιαστικής εξουσίας καλά κρατούν εις βάρος του Ελληνα φορολογούμενου και σε τούτους τους δίσεκτους καιρούς. Με τον Β. Βενιζέλο να «δίνει ρέστα», σπεύδοντας να διαβεβαιώσει τους ιεράρχες ότι δεν θα υλοποιήσει τις διακηρύξεις του προκατόχου του, Γ. Παπακωνσταντίνου, για συμμετοχή της Εκκλησίας στη μισθοδοσία των κληρικών και την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.


Και όμως, ενώ το κοινοβουλευτικό σύστημα, όπως εκφράζεται και εκπροσωπείται από κόμματα και βουλευτές, λιθοβολείται (εν πολλοίς δικαίως, αλλά και αδίκως), η Εκκλησία μένει στο απυρόβλητο. Ακόμη και από τους αγανακτισμένους πολίτες. Την οργή των οποίων εκμεταλλεύεται και υποδαυλίζει από άμβωνος, με περίσσια θρασύτητα, παριστάνοντας τον κήνσορα κατά των σκληρών μέτρων. Την ίδια στιγμή που η ίδια, προς ίδιον όφελος, λειτουργεί ως συνεταίρος του ρημαγμένου δημόσιου ταμείου.

Οποία υποκρισία από έναν φορέα που, μεταξύ των άλλων, ευαγγελίζεται το «αν έχεις δύο χιτώνες, δώσε τον ένα»! Μόνο με προσπάθεια χειραγώγησης των μαζών, για την επιβολή της αναχρονιστικής της εξουσίας, ισοδυναμεί η στάση της. Και βέβαια, ουδόλως διαφέρει από εκείνη του Β. Βενιζέλου, ο οποίος, με τη σειρά του, αξιοποιεί την επιρροή της θρησκείας στις ευρύτερες μάζες υπέρ των πολιτικών του στόχων. Το πελατειακό σύστημα με μεσάζοντα το ιερατείο ζει και βασιλεύει.

της Ντόρας Νταϊλιάνα, Ελευθεροτυπία

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Προσθήκη σχολίουΣχολιάστε

  • οι παπάδες βγάζουν κυβερνήσεις. Δύσκολο να κοντραριστεί κάποιος μαζί τους. Ακόμη και οι “κουκουέδες” τους γλύφουν

  • Η περιουσία της εκκλησίας υπολογίζεται σε 5 φορές το χρέος της Ελλάδας… ας δώσει κλάσμα από τον “οβολόν της” για να γλυτώσει το “ποιμνιό της” & θα κερδίσει τόσους “πελάτες”. Αλλά προφανώς ο μάταιος τουτος κόσμος είναι πολύ σημαντικός παρά για τις διαβεβαιώσεις περι του αντιθέτου..

  • απογοητεύομαι…
    η Ελληνική Νομαρχία γράφτηκε το 1806
    απο τότε τα πράγματα δεν άλλαξαν καθόλου…
    “οι εχθροί της αλήθειας” , “οι λύκοι” , “οι μαυροφορεμένοι”, “οι γιδοκέφαλοι” είναι το ίδιο ισχυροί όσο και τότε. Ο κόσμος ως πρόβατο τους προστατεύει και τους συντηρεί

  • ” Πώς άραγε ζώσιν αυτοί οι αρχιεπίσκοποι εις τας μητροπόλεις των και ποίαι είσίν αι αρεταί των; Τρώγωσι και πίνωσι ως χοίροι. Κοιμώνται δεκατέσσαρας ώρας τήν νυκτα καί δύο ώρας μετά το μεσημέρι. Λειτουργούσι δύο φοράς τον χρόνο, και όταν δεν τρώγωσι, δεν πίνωσι, δεν κοιμώνται, τότε κατεργάζονται τα πλέον αναίσχυντα έργα, όπου τινάς ημπορεί να στοχασθεί. Και ούτως εις τον βόρβορο της αμαρτίας και εις την ιδίαν ακρασίαν θησαυρίζουσι χρήματα, και οι αναστεναγμοί του λαού είναι προς αυτούς τόσοι ζέφυρες.”

  • η Εκκλησία είναι Σώμα Καινόν..ήρθε στο Φώς και πήρε Πνοή με το Τετέλεσται του Αθάνατου Ιδρυτή της πάνω στο Σταυρό..Σκοπός της αλλά και Επιθυμία του Αναστημένου Ιδρυτή της είναι να ντύσει τους γυμνούς να ταίσει τους πεινασμένους να επιστατήσει την θεραπείαν των ασθενών και τέλος να επισκεφτεί τους όντας εν φυλακή.. τα επόμενα χρόνια χιλιάδες θα συνωστίζονται στούς δρόμους και θα ικετεύουν ακόμα και για ένα πιάτο φαί … και η Εκκλησία θα είναι εκεί ,τείνουσα πρώτη τη χείρα ,με έργα και όχι λόγια …και ο ‘Ελληνας θα καταλάβει .. και θα επαινέσει.. πολύ σύντομα…

    • ο εκφοβισμός του ποιμνίου με αισχατολογικές προβλέψεις είναι μια αποτελεσματική τακτική χειραγώγησης πράγματι….
      Ομως το να του δώσετε ένα πιάτο φαί και μια χείρα βοηθείας λείπει…
      αναμένουμε μια κίνηση καλής θέλησης από την πλούσια εκκλησία μας

      λίγο αισιοδοξία χρειάζεται ο Έλληνας…μας έφαγε η μιζέρια..

  • το Δευτερονόμιο κεφ 28 εδ 15-68 περιγράφει με λεπτομέρειες τις κατάρες που θα ξεσπάσουν στο έθνος που εγκαταλείπει το νόμο του Θεού.. όσες ακόμα δεν ξέσπασαν στο έθνος μας που εγκατέλειψε το Θεό.. είναι σημειωμένες και περιγράφω… Αρρώστιες που είχαν καταπολεμηθεί παλιά αλλά θα ξανα υπάρξουν , ανίατες πληγές , φοβερές στην όψη δερματοπαθειες, ασθένειες εξ αιτίας του υποσιτισμού στα κάτω άκρα , θανατηφόρες μολύνσεις… συμβουλή.. αποθηκεύστε άμεσα στα ψυγεία σας αντιβίωση και φάρμακα γιατί σε πολύ λίγο θα μας κόψουν την πίστωση όλες οι μεγάλες φαρμακοβιομ/νίες ,(αρχή έγινε με την Ελβετική ROCHE 19/9/11) να μην υποφέρουν τα παιδιά σας .. καντε το τώρα που είναι φθηνά .. μετά δεν θα τα βρήτε διαθέσιμα.. με κατάλληλη συντήρηση κρατάνε μέχρι και 4 χρόνια…

    • μιλάμε μου κοψες τη χολή ! αλλά ας το “πάρω αλλιώς”

      αδερφέ μου , η εν Χριστώ ζωή είναι ζωή ελευθερίας, η οποία ουδεμία σχέση δεν μπορεί να έχει με μια ζωή υπό το κράτος του φόβου. Το «καθ’ ομοίωση», η δυνατότητα δηλαδή της θέωσης του ανθρώπου, προϋποθέτει τόσο
      ελεύθερη βούληση, όσο και αληθινή δυνατότητα επιλογής.

      • δεν μιλώ για τους εν Χριστώ Ιησού ελευθέρους αλλα για τους δεδουλωμένους εν τη αποστασία των ως οι υιοί Κορρέ…

  • οι υιοί Κορρέ στους οποίους αναφέρεσαι αναρωτήθηκες μήπως ήταν οι σκεπτικιστές της εποχής τους? με απαράμιλλο θάρρος αμφισβήτησαν την απόλυτη εξουσία του Μωυσή ο οποίος (ως συνήθιζαν τα καλά παιδιά της παλιάς διαθήκης) τους τιμώρησε αυστηρά , “εκκαθαρίζοντάς τους” .

    Μήπως από τότε ισχύει το “άλλοι φταίνε κι άλλοι την πληρώνουν”?

    Και τελικά το Θεό της Παλαιάς διαθήκης πιστεύεις ότι πρέπει να τον επικροτούμε, να τον τιμάμε και να τον προβάλλουμε?

    Ασχετο, αλλά μήπως σου θυμίζει λίγο τον απάνθρωπο Δία προ της ελεύσεως του Διονύσου?

  • οι υιοί Κορρέ τιμωρήθηκαν με σκληρό θάνατο παρά Θεού για να μήν ακολουθήσουν το παράδειγμα τους οι μελλοντικές γενεές…. άνοιξε η γή και ο Αδης τους κατάπιε όλους ζώντες μαζι με τα ζώα τους τους δούλους και τις σκηνές τους.. στη Καινή διαθήκη ο Πέτρος στην επιστολή του μιλά για τους σύγχρονους αποστάτες στην εκκλησία και τους καταλογίζει το αμάρτημα των παλαιών Κορριτών , προλέγοντας την απώλεια τους αξ αιτίας της αποστασίας τους..
    Ο Θεός της Π.Δ είναι ο ίδιος με τον Πατέρα Θεό της Αγάπης στην Κ.Δ.. το Έλεος που επιδεικνύει αντί για δικαία κρίση και οργή προς τους αμαρτάνοντες ωφείλεται στο γεγονός της θυσίας του Υιού του στο Σταυρό που επιφορτίστηκε ως ο Αμνός του Θεού όλες τις ανομίες των ανθρώπων … Οι Γνωστικοί για πρώτη φορά(1ος αιώνας Μ.Χ) μίλησαν για δύο θεούς εναν κακό στην Π.Δ και έναν άλλο διαφορετικό αγαθό στην Κ.Δ.. καταδικάστηκαν, σωστά, ως αιρετικοί…

  • Ο γνωστός εξελικτικός επιστήμονας και πολέμιος των θρησκειών κος Ρίτσαρντ Ντόκινς χαρακτήριζει τον θεό της Παλαιάς Διαθήκης σαν: «στενόμυαλος, άδικος, μνησίκακος, συγκεντρωτικός χαρακτήρας. Ένας εκδικητικός, αιμοδιψής εθνοκαθαρτής, ένας μισογύνης, ομοφοβικός, ρατσιστής, βρεφοκτόνος, γενοκτόνος, τεκνοκτόνος, κακοήθης, μεγαλομανής, σαδομαζοχιστής, κατά το δοκούν μοχθηρός τραμπούκος».
    Πιστεύεις ότι απέχει πολύ από την πραγματικότητα?
    Οποιος έχει μελετήσει την Π.Δ. σίγουρα θ αναρωτήθηκε για αρκετά απ΄αυτά τα χαρακτηριστικά (& ίσως θα κανε το σταυρό του κατόπιν για την αμαρτωλή σκέψη του) ή θα τα χαρακτήρισε ως “δοκιμασίες πίστης” και το ξεπέρασε χωρίς πολλή σκέψη εφαρμόζοντας το “πίστευε και μη ερεύνα”
    Ομως επειδή δεν είναι γνωστό στον πολύ κόσμο θα θελα ν αναφέρω το περιστατικό για το οποίο μιλάμε κι ας αποφασίσει ο κάθε αναγνώστης
    Λοιπόν ο κακομοίρης ο Κορές ήταν ένας ανθρωπάκος που τον πιάσαν να μαζεύει ξύλα το Σάββατο (αργία). Τον φυλάκισανε και μετά τον λιθοβόλησαν μέχρι θανάτου, γι αυτό το σοβαρότατο παράπτωμα «καθώς προσέταξεν Κύριος εις τον Μωυσήν»! Αριθ ΙΕ΄32-36
    Κατόπιν τούτου μερικοί αντιδράσανε κι ο πανουργότατος Μωυσής με πράξη δολιοφροράς εντοπίζει αυτούς (200) που αντιτάχθηκαν (Κορρίτες) με τον αδίστακτο αδερφό του Ααρών και τους “προσέφεραν ως θυμίαμα” στον θεό…
    Κι επειδή φυσικά μετά υπήρξε αγανάκτηση απο τον κόσμο σκότωσαν άλλους 14000 έτσι για να σταματήσουν τις φωνές διαμαρτυρίας!!

    Ὁ ἔχων ῶτα ἀκούειν ἀκουέτω……..

  • μα τι λές ? αφού επιθυμείς να παίξεις στο γήπεδο μου επέτρεψε μου να σου θυμίσω ότι ο ΜΩΥΣΉΣ υπήρξε ο πλέον πραής ανθρωπος στο πρόσωπο της γής σύμφωνα με τη Γραφή!!!..είναι ποτέ δυνατόν να σκότωσε τους δικούς του 14200!!!και να μενε ατιμώρητος απο τον νόμο που έδωσε εκείνος στο λαό απο το Θεό, και που καταδικάζει το φόνο … σοβαρεύσου φίλε μου.. ΑΝΕΥ ΧΕΙΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΠΩΛΕΣΘΗΣΑΝ ΟΙ ΑΠΟΣΤΑΤΕΣ ΚΟΡΡΙΤΕΣ !!! ξαναδιάβασε όλο το κείμενο..όσο για την Π.Δ έχει τόσο κρυμμένο θησαυρό σοφίας και για να στο αποδείξω και να διαγειρω το πνεύμα σου στην αναζήτηση της ξεκίνησε με την ερμηνεία των ονομάτων!! και το ελληνικό DNA σου που αναζητά τη σοφία κατα την ρήση του Α.Παύλου θα σε οδηγήσει σ όλη την κεκρυμμένη αλήθεια γιατί ο Θεός μας είναι Θεός κρυπτόμενος… μόνο ένας Έλληνας μπορεί να δεί πίσω απο το βέλο που σκεπάζει την Π.Δ και την κάνει αποκρουστική στους ασεβείς και τους άφρονες.. να χαίρεσαι που είσαι Έλληνας.. θα βρείς τις απαντήσεις που ο “εθνικός” Ντόκινς δεν θα βρεί ποτέ του…

  • συγγνώμη! πράγματι υπήρξε λάθος στο μέτρημα!

    ΑΡΙΘΜΟΙ Κεφ. 16
    49 Ησαν δέ οι αποθανόντες εις τήν θραύσιν δεκατέσσαρες χιλιάδες καί έπτακόσιοι, εκτός τών αποθανόντων εξ αιτίας τού Κορέ.

  • φίλε μου , ξέρεις, αυτό είναι το πρόβλημα μου πραγματικά από την εποχή που μελετούσα την Βίβλο

    Ότι ο καθένας που αναλαμβάνει τον προσηλυτισμό για χάρη του θεού του , ερμηνεύει κατά το δοκούν και κατά πως τον συμφέρει όποιο εδάφιο είναι “προβληματικό”. Κόβουν ράβουν τεντώνουν σαν το κρεβάτι του Προκρούστη έτσι ώστε να το φέρουν στα μέτρα τους . Κι απεχθάνονται κυρίως τις ερωτήσεις….(σαν τα βαμπιρ το σταυρό στις ταινίες!)
    Οπότε όπως φαντάζεσαι κανένας ορθολογιστής κι αναζητητής της αλήθειας δεν μπορεί να επιζήσει σ αυτό το “όξινο” περιβάλλον (κατά τους χημικούς)
    Όσο για το DNA κι εδώ θα με βρεις αντίθετο γιατί έπεσες πάνω σε κάποιον που πρώτα αισθάνεται ως κάτοικος γης
    Εσύ που δικαιωματικά όμως τους επικαλείσαι (τους αρχαίους) να σου θυμίσω τη σχέση με τους δογματισμούς που είχαν και τη δικιά σου πίστη