Μιλάμε πια για τρισεκατομμύρια !


Οι ειδήσεις αυτό το καλοκαίρι μας έφεραν σε επαφή με την έννοια των τρισεκατομμυρίων. Το χρέος της Αμερικής είναι περισσότερο από 14 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το Κογκρέσο αποφάσισε πρόσφατα ότι πρέπει να μειωθεί το χρέος  κατά 1.2 τρισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία.

Όλως ξαφνικά χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο τον όρο τρισεκατομμύρια, λες και μπορούμε να τον κατανοήσουμε.

Το εκατομμύριο έχει χάσει την αξία του εδώ και πολύ καιρό.

Ακόμα και το δισεκατομμύριο δεν είναι ότι ήταν μέχρι πρόσφατα.  Το Forbes αναφέρει ότι υπάρχουν πια περισσότεροι από 1000 δισεκατομμυριούχοι στον κόσμο. Η Κίνα έχει πληθυσμό 1,34 δισεκατομμύριο ανθρώπους.

Ο αριθμός με τα 12 μηδενικά φάνταζε τεράστιος. Μόνο οντότητες που ξεπερνούσαν την φαντασία, μετριόταν σε τρισεκατομμύρια.  Τα κύτταρα στο ανθρώπινο σώμα είναι 100 τρισεκατομμύρια, ενώ τα αστέρια στο ορατό σύμπαν είναι 10 δισεκατομμύρια τρισεκατομμύρια.

Τώρα μιλάμε για τρισεκατομμύρια με μία απίστευτη φυσικότητα. Κι όμως μιλάμε για χρήματα.

‘Απλώς προσθέστε μερικά μηδενικά’

Η αιτία είναι η θεσιακή αριθμητική, το καθημερινό μας σύστημα αναφοράς.

Ο Laplace τον 19ο αιώνα ανέφερε  για την θεσιακή αριθμητική :

«Το οφείλουμε στους Ινδούς που μας έδωσαν αυτή την πανέξυπνη μέθοδο να εκφράζουμε όλους τους αριθμούς χρησιμοποιώντας 10 σύμβολα, έτσι ώστε κάθε σύμβολο εκτός από την απόλυτη αξία του να έχει μια αξία ανάλογα με την θέση του. Μια σημαντική και έξυπνη ιδέα που μας φαίνεται τόσο απλή που αγνοούμε την πραγματική της αξία»

Ο Laplace ισχυρίστηκε επίσης ότι η απλότητα και η ευκολία τους συστήματος το κατατάσσει στην πρώτη σειρά των πιο χρήσιμων ανακαλύψεων, αν όχι την μεγαλύτερη ανακάλυψη, στον κλάδο των μαθηματικών.

Σε όρους μαθηματικών δεν υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα στο εκατομμύριο, δισεκατομμύριο, τρισεκατομμύριο. Απλώς προσθέτεις μηδενικά στο τέλος και αλλάζει τάξη μεγέθους ο αριθμός.

Στην πράξη η θεσιακή αριθμητική είναι τόσο απλή που καταντάει πληκτική. Δεν βοηθάει τον εγκέφαλο να συνειδητοποιήσει το μεγάλο χάσμα ανάμεσα στο δισεκατομμύριο και τρισεκατομμύριο. Σε όρους μαθηματικών, η διαφορά είναι μόνο τρία μηδενικά στο τέλος. Κι όμως οι αριθμοί αυξάνονται λογαριθμικά, ανάλογα με το πλήθος των ψηφίων του αριθμού.

Σε τι αντιστοιχεί 1 τρισεκατομμύριο

  • Αν ξοδέψουμε 1 εκατομμύριο ευρώ την ημέρα, για ένα εκατομμύριο μέρες (δηλαδή 2740 χρόνια) τότε θα φτάσουμε το 1 τρισεκατομμύριο.
  • Για να ξοδέψει ο μέσος Αμερικανός 1 τρισεκατομμύριο κατά την διάρκεια  του μέσου όρου ζωής (77 χρόνια), θα πρέπει να ξοδεύει περίπου 35.000.000 δολλάρια την ημέρα.
  • Ένα τρισεκατομμύριο δευτερόλεπτα αντιστοιχεί σε 31688 χρόνια.

Δεδομένα από το NP

by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

Συναφή: 

Η επιστήμη του γιατί δεν πιστεύουμε την επιστήμη.

Το χρέος Ελλάδας και Αμερικής σε εικόνες.

.

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Προσθήκη σχολίουΣχολιάστε

  • Ένα τρισεκατομμύρω έτη είναι πάνω από 83000 φορές μεγαλύτερο από την ηλικία του σύμπαντος.

    Αν ένας άνθρωπος του Neandertha1, που πρωτοεμψανίστηκε πριν από 100,000 χρόνια. είχε μηνιαίο εισόδημα 1000 ευρώ. και τον α­ποταμίευε ολόκληρο, θα είχε σήμερα (δηλαδή μετά από 100,000 χρόνια αποταμίευσης) μόνο το ένα τρίτο του δισεκατομμυρίου.

    Ένα τρισεκατομμύριο χιλιόμετρα είναι περiπoυ 24,000,000 φορές ο γύρος της Γης.
    Ακόμα και το φως που ταξιδεύει με τη μέγιστη ταχύτητα του σύμπαντος (300,000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτo) χρειάζεται περίπoυ ενάμιση μήνα για να καλύψει αυτή την απόσταση.

  • Μετά το τρισεκατομμύριο έχουμε T: quadrillion, quintillion, sextillion, septillion, octillion, nonillion, decillion, undecillion, duodecillion, tredecillion, quattuordecillion, και quindecillion (το οποίο αντιστοιχεί στο 1 με 48 μηδενικά να ακολουθούν).

    Ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει όνομα είναι το Googolplexian, ο δεύτερος ο Googolplex, και ο τρίτος ο Googol.
    Ο αριθμός Googolplexian έχει Googolplex αριθμό μηδενικών, ενώ ο αριθμός Googolplex έχει Googol αριθμό μηδενικών. Το Googol έχει 100 μηδενικά.

  • To χρέος της Αμερικής σε δραχμές, είναι μισό quadrillion !

  • Ένας μέσος γαλαξίας έχει περίπου εκατό δισεκατομμύρια αστέρια. Υπολογίζουμε ότι υπάρχουν περίπου εκατό δισεκατομμύρια γαλαξίες οπότε πάνω κάτω υπάρχουν 10 εξάκις εκατομμύρια αστέρια στο Σύμπαν.
    Ή 10.000.000.000.000.000.000.000

  • Ο Ψαμμίτης (“Άμμου Καταμέτρης”) είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα έργα του Αρχιμήδη και αποτελεί υπό μια έννοια την πρώτη επεξηγηματική εργασία. Στο έργο αυτό, ο Αρχιμήδης επιχειρεί να ανατρέψει την τότε κοινή πεποίθηση ότι ο αριθμός των κόκκων της άμμου είναι υπερβολικά μεγάλος για να καταμετρηθεί.

    Προκειμένου να το επιτύχει, έπρεπε πρώτα να επινοήσει ένα σύστημα ονομασίας μεγάλων αριθμών, ώστε να ορίσει ένα άνω όριο· ξεκίνησε λοιπόν από τον μεγαλύτερο αριθμό εκείνης της εποχής, την μυριάδα μυριάδων. Η μυριάς ισούται με 10.000, συνεπώς η μυριάς μυριάδων ισούται με 10.000Χ10.000=100.000.000, εκατό εκατομμύρια.

    Το σύστημα μέτρησης του Αρχιμήδη φτάνει μέχρι το το οποίο είναι μία μυριάδα μυριάδων εις την μυριοστή μυριάδα και όλο εις την μυριοστή μυριάδα. Ένας άλλος τρόπος να περιγραφεί αυτός ο αριθμός είναι μια μονάδα ακολουθούμενη από 80 τετρακισεκατομμυρια μηδενικά… Συγκρινόμενο με αυτήν την ποσότητα, το ούτως ή άλλως ασύλληπτα μεγάλο googol (η μονάδα ακολουθούμενη από 100 μηδενικά, 10100) φαντάζει πολύ πενιχρό. Για να έχει ο αναγνώστης μια αίσθηση του μέτρου των μεγεθών, το σύνολο των στοιχειωδών σωματιδίων (πρωτονίων και ηλεκτρονίων) σε όλο το σύμπαν υπολογίζεται κάπου ανάμεσα στο 1070 και 1085, αρκετές τάξεις μεγέθους κάτω από το googol.

    wikipedia

  • ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΣΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΤΡΙΣ ΕΥΡΩ