Γιατί τα ευρωομόλογα αποτελούν την λύση.


Πολλοί οικονομολόγοι σε όλο τον κόσμο θεωρούν ότι η μοναδική λύση για την επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, είναι η έκδοση ευρωομολόγων. Όπως φαίνεται στα παρακάτω γραφήματα, πράγματι η συγκεκριμένη προσέγγιση λύνει οριστικά το πρόβλημα δανεισμού για τις ασθενέστερες χώρες της Ευρωζώνης.

Βλέπουμε δηλαδή ότι αν η Ευρωζώνη συμπεριφερθεί σαν μία οικονομική οντότητα (και όχι ως μία ένωση ανεξάρτητων οικονομικά κρατών), τότε τα οικονομικά της δεδομένα (όσο αφορά συνολικά το χρέος και το έλλειμμα) θα είναι καλύτερα από αυτά της Βρετανίας και της Αμερικής. Δηλαδή καλύτερα από δύο χώρες που δεν έχουν πρόβλημα να δανειστούν από τις αγορές με ευνοικούς όρους.

Οπότε όλα τα μέλη της Ευρωζώνης θα μπορούν να δανείζονται με λογικά επιτόκια,  μέσω των ευρωομολόγων τα οποία θα είναι εγγυημένα από το σύνολο των Ευρωπαικών χωρών.

Όμως, αφού η λύση είναι προφανής γιατί δεν έχει αποφασιστεί η άμεση έκδοση ευρωομολόγων ?

Η απάντηση είναι ότι αυτή η λύση επιβαρύνει τις οικονομικά ισχυρότερες χώρες, και κυρίως την Γερμανία η οποία δανείζεται με χαμηλότερα επιτόκια σε σχέση με αυτά που θα δανειζόταν μέσω της έκδοσης ευρωομολόγων.  Μελέτες ανεβάζουν το ετήσιο κόστος για την Γερμανία στο ποσό των 20 δις ευρώ.

Η έκδοση ευρωομολόγων θα είναι για εμάς τους Έλληνες το τέλος της κρίσης και η επιστροφή στις παλιές καλές μέρες ? Η απάντηση είναι όχι !

Όταν αποφασιστεί τελικά η έκδοση ευρωομολόγων θα γίνει με πολύ αυστηρούς όρους για όλες τις χώρες, ενώ η οικονομική διακυβέρνηση θα περάσει ακόμα περισσότερο στα χέρια των Ευρωπαίων. Μάλιστα συζητείται ότι η δυνατότητα της κάθε χώρας να δανείζεται μέσω ευρωομολόγων, θα φτάνει μέχρι κάποιο συγκεκριμένο ποσοστό του ΑΕΠ της κάθε χώρας (π.χ. 60%).  Θα δημιουργηθούν δηλαδή οι ασφαλιστικές δικλείδες έτσι ώστε να μην μπορούν πια κάποιες χώρες να ζουν εις βάρος κάποιων άλλων.

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι τα ευρωομόλογα πράγματι θα λύσουν το πρόβλημα δανεισμού για τις ασθενέστερες Ευρωπαικές χώρες. Όμως δεν θα αλλάξει κάτι για τους πολίτες, αφού η εξυγίανση των οικονομικών μεγεθών θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό.

by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

Συναφές: Η παγκόσμια επανάσταση της νέας μεσαίας τάξης

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Προσθήκη σχολίουΣχολιάστε

  • Δυστυχώς, η ευρωπαική ένωση δεν στηρίζεται σε πολιτισμικές αξίες, δεν έχει καν στοιχειώδη στοιχεία πολιτισμού, εκλείπουν βασικές αξίες και ιδεώδη από το καταστατικό της, έχει καταντήσει μια ένωση λογιστών και τραπεζουπαλλήλων που στερούνται κάθε οράματος, έμπνευσης και ανθρώπινου ιδεώδους και το μόνο όραμα τους είναι το εικονικό χαρτοβασίλειο των αγορών.

  • To ερώτημα είναι αν το ευρωομόλογο κοστίζει περισσότερο στην Γερμανία, σε σχέση με την διάλυση της Ευρωζώνης (ή τον διαχωρισμό της σε δύο ζώνες διαφορετικών ταχυτήτων).

  • Ζούμε μια μεταβατική περίοδο. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τις εξελίξεις.
    Με βάση την λογική υπάρχουν κάποιες λύσεις όπως αυτή με το ευρωομόλογο, αλλά οι αποφάσεις δεν παίρνονται με βάση μόνο την λογική.

  • Προφανώς πρώτα θα επιβάλει τους όρους της η Γερμανία, και μετά θα συναινέσει στην έκδοση ευρωομολόγου.
    Δεν πρόκειται να δεχτούν να δουλεύουν και να παράγουν αυτοί, για να τα τρώμε εμείς. Το πάρτυ έχει τελειώσει οριστικά.

  • Η χτεσινή δηλωση της Μέρκελ :
    ““The markets want to force us into doing certain things, and that we won’t do. …Solving the current crisis won’t be possible with eurobonds and that’s why eurobonds are not the answer.”

    Δεν νομίζω ότι θα συναινέσει, αν δεν ισοσκελίσουν όλες οι χώρες τους προυπολογισμούς τους ….

  • ο Γερμανός εργάτης πληρώνεται λιγότερο κατά 17 ευρώ κάθε μήνα για την αποκατάσταση της ανατολικής Γερμανίας (τους είχαν πει 5 και κρατάει 20 χρόνια…), έχει
    να πάρει αύξηση 10 χρόνια και πλέον δουλεύει κι έξτρα χρόνο (πχ 2 ώρες εβδομαδιαίως – 14ημέρες ετησίως) για το “καλό” και την “επιβίωση” της εταιρίας του.
    Λέτε να συναινέσει σε καμιά εισφορά για τον Έλληνα…?

    • Mονο αν πειστεί οτι είναι και για το δικό του καλό, και οτι το πάρτι τελείωσε για όλους …

  • και θα πειστεί με τον greco mascara…? δύσκολο

  • Τα ευρωομόλογα αποτελούν λανθασμένη μέθοδο για να αντιμετωπιστεί η κρίση στην ευρωζώνη, ενώ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμα και επιζήμια σε αυτή τη φάση της Ευρώπης, δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Α.Μέρκελ σε γερμανική εφημερίδα την Πέμπτη, επιμένοντας στην…
    αρνητική στάση της. Την απάντηση δε σε όσους εκτιμούν ότι η Γερμανία θα υποχωρούσε αν εξασφάλιζε την αύξηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας ανέλαβε να δώσει ο Β.Σόιμπλε, τονίζοντας πως δεν υπάρχει καμία συμφωνία ώστε το Βερολίνο να δεχτεί την έκδοση κοινών ευρωομολόγων με αντάλλαγμα αλλαγές στην Συνθήκη της ΕΕ.

    «Προσωπικά και ολόκληρη η κυβέρνηση πιστεύει ότι τα ευρωομόλογα αποτελούν λανθασμένη μέθοδο – ακόμα και επιζήμια – σε αυτή την φάση της Ευρώπης», δήλωσε η Α.Μέρκελ, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι ανεξάρτητη και ότι η ίδια αποφασίζει για το πώς διασφαλίζεται η νομισματική σταθερότητα.

    Στο ίδιο πλαίσιο ο αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ παρουσιάζοντας την στρατηγική της χώρας του για την αντιμετώπιση της κρίσης, είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι συμφώνησε νωρίτερα με την Γερμανίδα Καγκελάριο και τον επικεφαλής του συγκυβερνώντος κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) να απορρίψουν από κοινού την ιδέα των ευρωομολόγων.