Apple : Η εταιρεία με την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία.


Όπως και να το δει κανείς, αποτελεί ένα μεγάλο κατόρθωμα. Μέσα σε 14 χρόνια, η Apple κατάφερε από το φάσμα της χρεωκοπίας να γίνει η εταιρεία με την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία.  Στις 9/8/11 η χρηματιστηρική της αξία ξεπέρασε αυτή της πετρελαϊκής εταιρείας, Exxon Mobil .


Η επιτυχία αυτή της Apple αποδεικνύει την μεγάλη σημασία της ψηφιακής τεχνολογίας στην παγκόσμια οικονομία. Το πετρέλαιο παραμένει μια ύψιστης σημασίας πρώτη ύλη, αλλά μεγάλη αξία έχουν πια και τα bits.

H άνοδος της Apple αποτελεί ένα σημάδι ότι αλλάζουν τα δεδομένα και στον κλάδο της τεχνολογίας. Μία εταιρεία που στοχεύει κυρίως στον καταναλωτή, ξεπέρασε εταιρείες γίγαντες όπως η Microsoft και η IBM, που προσανατολίζονται κυρίως στις επιχειρήσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ανάλογη επιτυχία είχε το 2000 και η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Cisco. Ξεπέρασε τότε την General Electric, και έγινε η εταιρεία με την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία. Όμως από τότε ακολούθησε φθίνουσα πορεία. Άραγε, η Apple θα μπορέσει να αντέξει στον χρόνο ?  Το ερώτημα ίσως απαντηθεί όταν αποχωρήσει ο Steve Jobs,  ο άνθρωπος που πιάνει τον παλμό του καταναλωτή καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο. Πάντως προς το παρόν, τα μεγέθη της Apple είναι τεράστια, ενώ συνεχίζει να αναπτύσεται με ρυθμούς καινούργιας (startup) εταιρείας !

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που δημοσιεύτηκε τις προηγούμενες μέρες από την εταιρεία ερευνών iSuppli, δείχνει ποιος κατασκευάζει τα επιμέρους κομμάτια από το iPhone. Όπως φαίνεται ξεκάθαρα, η Apple δεν κατασκευάζει μόνη της το iPhone, αλλά χρησιμοποιεί άλλες εταιρείες για τα εξαρτήματα, ενώ η συναρμολόγηση γίνεται από την Ταιβανέζικη εταιρεία FoxConn. Εντυπωσιακή είναι η συμμετοχή της Samsung που αφορά το 26% των εξαρτημάτων.

Όπως φαίνεται η Apple δεν ασχολείται με την κατασκευή, αλλά εστιάζει στην ιδέα και στον σχεδιασμό. Ψάχνει αυτό που θα συνεπάρει τον καταναλωτή.  Εκεί στηρίζεται και η μεγάλη επιτυχία της.

Άλλωστε από τα 560 δολάρια που κοστίζει το iPhone, τα 368 αποτελούν κέρδος για την Apple. Πολύ μεγάλο ποσοστό κέρδους, ακόμα και αν αφαιρεθούν τα έξοδα για την ανάπτυξη software, marketing κ.λ.π.

by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

.

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Προσθήκη σχολίουΣχολιάστε

  • Η επιτυχία πιστεύω οτι δεν θα διατηρηθεί στον χρόνο. H εταιρεία βασίζεται κυρίως στον Steve Jobs, ο οποίος όμως θα αποχωρήσει στο άμεσο μέλλον. Πράγματι χαρισματικός άνθρωπος.

    • Αϊ αγκρεί.

      Με το που θα την κάνει ο Steve θα πέσει το μήλο από την μηλιά.

      • Δεν αποκλείεται βέβαια να έχουν δημιουργήσει μια ομάδα απο πολύ ταλαντούχους managers. Αλλωστε έχουν τεράστια κεφάλαια και αν δεν έχουν επαναπαυθει στις δάφνες της επιτυχίας, θα έχουν φροντίσει να προσελκύσουν τους καλύτερους.

      • Και οι managers καλοί είναι, αλλα η ιδέα είναι ο Steve.

        Πόσες εταιρίες είχαν mp3 players αλλα μόνο το στριφνο και λιτό iPod της apple κατακτησε την αγορά.

        Πόσες εταιρίες υπήρχαν με smartphones αλλα μόνο το πανάκριβο iPhone κατέκτησε την αγορα.

        Όλα ιδέες του Steve.
        Οι επόμενοι μπορεί να τις αντιγράψουν αλλα δεν νομίζω να είναι δυνατές ώστε να κρατήσουν την apple.

  • Η Apple αποδεικνύει οτι οι καλοί επιβιώνουν και στα δύσκολα.
    Εντυπωσιακό το ποσοστό μεικτού κέρδους σε συνθήκες παγκόσμιας κρίσης και μεγάλου ανταγωνισμού.

  • Τεχνολογία vs Α’ Υλες
    Νεα Οικονομία vs Παλιά Οικονομία

    Και στα δυο σημειώστε 1 !

  • Νομιζω οτι δεν του δοθηκε αρκετη δημοσιοτητα και καλα κανετε και το αναδυκνειετε . Ειναι ενας σταθμος στην παγκοσμια ιστορια

  • Ο βασιλιας πεθανε, ζητω ο βασιλιας!
    Homo-technologicus ο νεος τυπος ανθρωπου
    Ο homo-sapiens περασε στα κιταπια της ιστοριας

  • Επιτελους οι “παλαιοκομματικοι” να ξεπεραστουν. Οι παλιες μεθοδοι και νοοτροπιες πρεπει ν αντικατασταθουν

  • H Google σύντομα θα ξεπεράσει την Apple. Iphone και Ipad είναι μόδα, σύντομα θα περάσει. Αλλωστε δεν προσφέρουν κατι ιδιαίτερο. Εντυπωσιακά και εφετζιδικα, χωρίς καμία ουσία.
    To Android ειναι σαφώς πολύ καλύτερο.

    • Δεν τους ενδιαφέρει. Κάποτε άμα το ψάξεις ο Steve jobs είχε παρομοιασει την apple με την BMW. Google it. Είχε πει ότι η apple είναι μια premium εταιρία. Σαν την BMW. Δεν την ενδιαφέρει να έχει τις περισσότερες πωλήσεις. Με λίγα αλλά ακριβά προϊόντα βγάζει αρκετό κέρδος όπως φαίνεται.

  • Με ποια λογική δίνει κάποιος 600 ευρώ για το iphone, οταν ενα κινητό των 100 ευρώ υπερκαλύπτει τις ανάγκες του?
    Απίστευτη σπατάλη.
    Βλέπεις μικρά παιδιά (και φοιτητές) που δεν έχουν δικά τους χρήματα, και ξοδεύουν ετσι απερίσκεπτα τα χρήματα των γονιών τους.
    Βέβαια φταίνε και οι γονείς που έμαθαν στα παιδιά οτι αξία εχει οποίος φοράει το ακριβότερο μπλουζάκι και εχει το ακριβότερο κινητό.

    • Εξαρτάται τι θεωρείς ανάγκες. Αν θεωρείς ανάγκη το να παίρνεις τηλέφωνα και να στέλνεις μηνύματα μπορείς να το κανεις και με 50-60€.
      Ο,τι παραπάνω έχει ένα κινητο είναι πλεοναζον.

      Κανεις δεν είπε ότι το iPhone είναι ένα απλό κινητό. Είναι ένα smartphone. Ίσως το καλύτερο smartphone.

      Δεν νομίζω τα μικρά παιδιά να μπορουν να ξοδεύουν απερισκεπτα τα λεφτά των γονιών τους. Οι γονείς είναι αυτοί οι οποίοι μπορούν να τα ξοδέψουν λεφτά. Άρα οι γονείς φταίνε. Όχι τα παιδιά. Και δεν έχω δει παιδιά να έχουν iPhone. Ίσως iPod touch.

      Δεν νομίζω να έμαθαν οι γονείς ότι το ακριβότερο μπλουζάκι έχει και μεγαλύτερη αξία, ίσως του έμαθαν το ο,τι πληρώνεις παίρνεις.

  • Πολλοί γονείς θα προσυπέγραψαν το σχόλιο του summer. Οι περισσότεροι αναγκάζονται να υποκύψουν στην επιθυμία των παιδιών, φοβούμενοι μην αισθανθούν μειονεκτικα τα παιδιά στις παρέες τους. Αλλα κάνουν λάθος κατα την γνώμη μου.

  • Δηλαδή thleo τι είναι αυτό το τόσο σημαντικό που μπορείς να κανείς με το iphone, και δεν μπορείς να το κανείς με ενα smartphone των 150-200 ευρω ? Γιατί να πληρώσει κάποιος τετραπλάσια αξία ?

    Πράγματι, οτι πληρώνεις παίρνεις. Αρκεί αυτό που παίρνεις να αφορά ανάγκες που πραγματικά έχεις…

    • Το θέμα δεν είναι τι κάνεις αλλα πως το κάνεις. Και όταν βλέπεις ότι ο,τι κάνει το iPhone προσπαθούνε όλοι οι άλλοι κατασκευαστές να το αντιγράψουν, σημαίνει ότι το κάνει καλα.

      Το αν αυτο που παίρνεις έχει σχέση με τις ανάγκες σου, μόνο εσυ το ξέρεις.

  • Ουσιαστικά επιβεβαίωσες οτι έγραψα. Δεν προσφέρει κάτι ιδιαίτερο, κάτι που μπορείς να το περιγράψεις και να το απαριθμησεις.
    Είναι ενα στάτους σύμβολο, τίποτα παραπάνω. Πληρώνεις πολλά παραπάνω μόνο και μόνο για εφέ.

    • Όχι. Δεν κατάλαβες. Έχεις το κάρο και ο αυτοκίνητο. Και τα δυο μπορούν να σε μεταφέρουν. Μπορείς όμως να καταλάβεις ότι υπάρχει διάφορα στο πώς σε μεταφέρουν. Δεν είναι μόνο το εφέ.

      Δεν μπορώ να στα απαριθμήσω. Είναι αρκετά πολλά. Μπορώ να σου πω δυο, απόκριση και ποιότητα κατασκευής.

  • Για ποια ποιότητα μιλάς? Μάλλον δεν διαβάσες την ανάρτηση.
    Συναρμολόγηση στην Κίνα, εξαρτήματα άλλων και κυρίως της Samsung.
    H αποθέωση του marketing. Έπεισε τον κόσμο οτι τάχα προσφέρει κάτι πολύ ποιοτικό και αξίζει να δώσει κάποιος 400 ευρώ για αυτό !
    Το αστείο είναι οτι ολοι αλλάζουν το κινητό κάθε δυο χρόνια, για να μην μείνουν εκτός μόδας. Οπότε προς τι η αναγκαιότητα για super ποιότητα ?

  • Τι σημαίνει αυτο; Επειδή κατασκευάζεται στην Κίνα δεν είναι ποιοτικό;

    Η αποθέωση του μάρκετινγκ είναι σίγουρα. Ο Steve jobs είχε πει, “δημιουργούμε την αίσθηση ότι οι άνθρωποι χρειάζονται κάποιες ανάγκες και τους παρέχουμε προϊόντα που τις ικανοποιούν. Όλοι οι άλλοι κατασκευαστές δημιουργουνε προϊόντα για να ικανοποιήσουν τις ήδη ανάγκες, οπότε μέχρι να τα κατασκευάσουν έχουν αλλάξει οι ανάγκες. “

  • Τα πράγματα είναι απλά.
    Η Apple έχασε την μάχη την δεκαετία του 90 (απο την Microsoft) λογω κακού marketing. Τότε είχε το καλύτερο προϊόν αλλα αυτό την έκανε υπεροπτικη.
    Εμαθε απο τα λάθη της, και τώρα κέρδισε την μάχη ξεκάθαρα χάρη στο πολύ καλό marketing.

  • Αγαπητέ thleo, αν το είπε αυτό ο Jobs, είναι πράγματι εντυπωσιακό για την ειλικρίνεια του.

  • Δίχως κάποια τεχνολογική ανακάλυψη , δίχως κάποια μεγάλη καινοτομία, κατάφερε να εκτιναχθεί τόσο ψηλά. Πράγματι εντυπωσιακό.

  • Η Google φτιάχνει προϊόντα ή υπηρεσίες που αρέσουν στον τελικό καταναλωτή. Δυστυχώς για αυτήν, δεν εχει καταφέρει να πείσει τον καταναλωτή να πληρώσει για αυτά.
    Αντίθετα η Apple, κορυφαία εταιρεία στον κόσμο σε επίπεδο marketing, βρίσκει τον τρόπο να πείσει τον καταναλωτή οχι μόνο να πληρώσει, αλλα να δώσει και περισσότερα απο οτι αξίζουν τα προϊόντα της.

  • Σήμερα η Apple αξίζει οσο οι 32 σημαντικότερες τράπεζες της Ευρωζωνης !
    340 δις δολλαρια.
    Είτε ζούμε μια χρηματιστηριακή υπερβολή, είτε η κατάσταση στην Ευρωζωνη είναι τραγική.

  • Πριν από λίγο ο Steve Jobs ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του CEO στην Apple.

    Το γράμμα του Steve Jobs:

    CUPERTINO, Calif.–(BUSINESS WIRE)–To the Apple Board of Directors and the Apple Community:

    I have always said if there ever came a day when I could no longer meet my duties and expectations as Apple’s CEO, I would be the first to let you know. Unfortunately, that day has come.

    I hereby resign as CEO of Apple. I would like to serve, if the Board sees fit, as Chairman of the Board, director and Apple employee.

    As far as my successor goes, I strongly recommend that we execute our succession plan and name Tim Cook as CEO of Apple.

    I believe Apple’s brightest and most innovative days are ahead of it. And I look forward to watching and contributing to its success in a new role.

    I have made some of the best friends of my life at Apple, and I thank you all for the many years of being able to work alongside you.

    Steve