Μαριναλέντα: Χωρίς παπά και χωροφύλακα


Η Μαριναλέντα, µια κοινότητα 2.645 κατοίκων στην Ανδαλουσία, δεν έχει ανεργία, δεν έχει αστυνοµικούς και τα σπίτια της νοικιάζονται µε 15 ευρώ τον µήνα. Ο δήµαρχός της, ο κοµµουνιστής Χουάν Μανουέλ Σάντσες Γκορντίγιο, επανεκλέγεται εδώ και 31 χρόνια.

Εδώ και πολλά χρόνια, την εβδοµάδα που οι άλλες πόλεις στην Ισπανία γιορτάζουν το Πάσχα, στη Μαριναλέντα γιορτάζουν την ειρήνη. «Ο δήµαρχός τους είναι τρελός», λένε στο γειτονικό χωριό. «Ενώ εµείς οι άλλοι Ισπανοί κάνουµε θρησκευτικές λιτανείες, εκείνοι κάνουν επί 5 µέρες πάρτι». Πολλοί νέοι από τη Σεβίλλη, τη Γρανάδα, τη Μαδρίτη, πηγαίνουν για να γιορτάσουν µε τους χωρικούς της Μαριναλέντας.

Οταν εξελέγη για πρώτη φορά, το 1979, ο Γκορντίγιο ήταν ο νεώτερος δήµαρχος στην Ισπανία. Το 1986, έπειτα από 12 χρόνια αγώνων και καταλήψεων κυρίως από τις γυναίκες του χωριού, η Μαριναλέντα κατάφερε να πάρει από ένα γαιοκτήµονα 12.000 στρέµµατα γης και να δηµιουργήσει έναν αγροτικό συνεταιρισµό από τον οποίο ζει σήµερα σχεδόν όλο το χωριό. «Η γη δεν ανήκει σε κανέναν, η γη δεν αγοράζεται, η γη ανήκει σε όλους!», λέει ο δήµαρχος.

Στον συνεταιρισµό Εl Ηumoso οι συνεταίροι εργάζονται 6½ ώρες την ηµέρα, από τη Δευτέρα ώς το Σάββατο, δηλαδή 39 ώρες την εβδοµάδα. Ολοι έχουν τον ίδιο µισθό, ανεξάρτητα από τη δουλειά που κάνουν. Οι συγκοµιδές (ελαιόλαδο, αγκινάρες, πιπεριές κ.λπ.) συσκευάζονται στο µικρό εργοστάσιο Ηumar Μarinaleda που βρίσκεται στη µέση του χωριού και στο οποίο εργάζονται, σε πολύ χαλαρή ατµόσφαιρα, περίπου 60 γυναίκες και 4-5 άνδρες. Τα προϊό ντα πωλούνται κυρίως στην Ισπανία. Τα έσο δα του συνεταιρισµού δεν µοιράζονται, αλλά επενδύονται και πάλι στον συνεταιρισµό για να δηµιουργηθούν δουλειές. Γι’ αυτό στο χω ριό δεν υπάρχουν άνεργοι. Οµως ακόµη και σε εποχές που δεν υπάρχουν αρκετές γεωργικές δουλειές για όλους, οι µισθοί καταβάλλονται.

Στη Μαριναλέντα, η στέγαση, η εργασία, ο πολιτισµός, η εκπαίδευση και η υγεία θεωρούνται δικαίωµα. Μια θέση στον παιδικό σταθµό µε όλα τα γεύµατα κοστίζει 12 ευρώ τον µήνα. Από την άλλη, «εδώ δεν έχουµε χωροφύλακες, θα ήταν µια άχρηστη σπατάλη», λέει ο δήµαρχος. «Δεν έχουµε ούτε παπά – δόξα τω Θεώ!», προσθέτει γελώντας. Πάντως η ελευθερία της λατρείας είναι εγγυηµένη και το Πάσχα έγινε µια µικρή θρησκευτική λιτανεία, η οποία πέρασε διακριτικά από τους δρόµους του χω ριού, χωρίς θεατές και αποφεύγοντας την πλατεία όπου γινόταν η γιορτή.

«Εφαρµόζουµε µια συµµετοχική δηµοκρατία, αποφασίζουµε για όλα, από τους φόρους ώς τις δηµόσιες δαπάνες, σε µεγάλες συνελεύσεις. Πολλά κεφάλια δίνουν πολλές ιδέες», λέει ο Γκορντίγιο. «Ξέρουµε πως οι άνθρωποι µπορούµε να δουλεύουµε και για άλλες αξίες, όχι αποκλειστικά για το χρήµα»

Πηγή : ΝΕΑ, 20/4/10

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

20 CommentsΣχολιάστε

  • Αξιέπαινη η προσπάθεια, αλλά τέτοια συστήματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν σε ευρεία κλίμακα όπως αποδείχτηκε και με τα πρώην κουμουνιστικά κράτη.

  • ίσως σ αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Ινδία κτλ είναι μια λύση ενάντια στην εξαθλίωση των πολυεθνικών

    όμως κι εμείς πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε και να ενισχύσουμε τέτοιες κινήσεις

  • Με ενοχλεί το γεγονός ότι ο ίδιος άνθρωπος είναι δήμαρχος τόσο πολλά χρόνια.
    Προφανώς κάτι δεν λειτουργεί σωστά.

    “η στέγαση, η εργασία, ο πολιτισµός, η εκπαίδευση και η υγεία θεωρούνται δικαίωµα”
    Ετσι θα έπρεπε να θεωρούνταν παντού …
    Μπράβο, αν το έχουν καταφέρει πραγματικά.

  • να στηρίξουμε προσπάθειες fair trade που έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια
    πρέπει να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο και να μην τακτοποιούμε απλά τη
    συνειδησή μας με κινήσεις ανευ ουσίας

  • επίσης αν μπορείτε να μας ενημερώσετε για κάποια “τράπεζα των φτωχών” που έχει δημιουργηθεί σε μια ασιατική χώρα

  • Μπράβο τους! Αναρωτιέμαι όμως αν δουλεύουν όλοι τους.

  • ονειρική κατάσταση όπως περιγράφεται, εάν όλοι είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους αλλά και από την μεριά της η τοπική κοινωνία είναι συνεπής τότε οι άνθρωποι αυτοί δείχνουν να έχουν βρει το νόημα της ζωής καλύτερα από όλους εμάς τους δήθεν προχωρημένους

  • Σε αυτό ο χωριό επικρατεί πραγματική ισότητα (εργασιακή και κοινωνική). Η γυναίκα του Δημάρχου δουλεύει στο εργοστάσιο (του αγροτικού συνεταιρισμού) και πληρώνεται όπως όλοι οι εργάτες του χωριού.
    Ναι το πολιτικό καθεστώς (ή καλύτερα το καθεστώς διακυβέρνησης) μοιάζει με κομμουνιστικό αλλά έχει πολύ βασικές διαφορές που το κάνουν πολύ καλύτερο.

    Επίσης φίλε “talos”.. για ποιό λόγο σε ενοχλεί το ότι είναι ο ίδιος Δήμαρχος τόσα χρόνια ; είχε (και έχει απ’ ότι φαίνεται) όραμα και υπομονή για να συντηρήσει και να μεγαλώσει αυτήν την κοινωνία και τον τόπο που διεκδίκησαν με κόπο και αίμα.. Στο κάτω κάτω εκλέγεται από τους πολίτες του χωριού και όχι από απελπισμένους πολίτες των οποίων η γνώμη διαμορφώνεται από τα κανάλια της τηλεόρασης.
    Και μην ξεχνάς ότι και εσύ, εδώ στην Ελλάδα … έχεις έναν πολιτικό ηγέτη που απλά αλλάζει ονόματα… και δεν έχει ούτε όραμα ούτε υπομονή για να συντηρήσει ή να μεγαλώσει αυτόν τον τόπο.

    Όλα λειτουργούν όπως πρέπει σε αυτήν την κοινωνία, απλά εμείς έχουμε μεγαλώσει με άλλες, καπιταλιστικές κυρίως, παραστάσεις, γι’ αυτό και μας φαίνεται κάτι το εξωπραγματικό.

    Φυσικά για όλα υπάρχει ένα αδύνατο σημείο … αν για παράδειγμα πάει κάποιος Έλληνας εκεί… θα τα ρημάξει όλα σε 1 μήνα (μπορεί να λέω και πολύ)…

    ****** Παρεμπιπτόντως ωραίο blog *****

    • Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια
      Ελπίζουμε να βρεις ενδιαφέροντες αναρτήσεις
      και να συνεχίσεις να μας παρακολουθείς

    • Αγαπητέ kerveros, πραγματικά με ξενίζει η παραμονή κάποιου σε ένα δημόσιο αξίωμα για τόσα πολλά χρόνια.
      Σαφώς είμαι επηρεασμένος από την κατάσταση στην Ελλάδα, όπου τρεις οικογένειες (άλλες λιγότερο, άλλες περισσότερο) κυβερνούν την χώρα. Δεν μου αρέσει που κάποιοι έχουν κληρονομικό δικαίωμα στην εξουσία, και είμαι κατά της οικογενειοκρατίας όπου και αν υπάρχει (από τα πανεπιστήμια, μέχρι την πολιτική).
      Οσο αφορά την συγκεκριμενη περίπτωση πράγματι είναι άξιος συγχαρητηρίων ο δήμαρχος. Αναρωτιέμαι όμως: Δεν υπάρχει άλλος ικανός στην συγκεκριμένη κοινότητα? Γιατί δεν φρόντισε o δήμαρχος να δημιουργήσει αξιόπιστη διάδοχη κατάσταση ? Μάλλον είναι πολύ γλυκιά η εξουσία…

      Συμφωνώ μαζί σου ότι υπάρχουν αρκετοί Ελληνες, που θα μπορούσαν να ξετινάξουν το σύστημα σε ελάχιστο χρόνο… Μην ξεχνάς όμως και οι περισσότεροι Ελληνες που έζησαν σε οργανωμένες και προηγμένες χώρες, μεγαλούργησαν και σίγουρα επέδειξαν διαφορετική συμπεριφορά.

      • Στις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησής τους πάντα υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι.. δεν είναι μόνος του.. γίνονται εκλογές κανονικά… απλά βγαίνει συνέχεια αυτός με ποσοστό κοντά στο 75%… Και φυσικά εάν ήταν εύκολο να βρει διάδοχη κατάσταση μάλλον θα το έκανε… γιατί εάν ήταν εύκολη η διαδοχή κάθε επιτυχημένου ηγέτη τότε οι μεγάλες αυτοκρατορίες (ανά την ιστορία) θα κρατούσαν ακόμη … αυτό σημαίνει ότι και για την Μαριναλεντα θα υπάρξει κάποια στιγμή η παρακμή…

        Όσον αφορά τώρα για το θέμα των Ελλήνων σε προηγμένες χώρες… ναι μεγαλούργησαν και έδειξαν διαφορετική συμπεριφορά, αλλά όχι σε ηγετικές ή διοικητικές θέσεις. Σαν εργάτες είμαστε οι καλύτεροι… σαν ηγέτες ΔΕΝ ΤΟ ΝΟΜΙΖΩ…

      • Επέτρεψε μου να διαφωνήσω. Δεν είμαστε καλοί μόνο ως εργάτες. Τα ξένα πανεπιστήμια είναι γεμάτα από Ελληνες καθηγητές και ερευνητές, ενώ υπάρχουν και πολλοί Ελληνες που διαπρέπουν σε επιχειρήσεις του εξωτερικού.

    • Οι έλληνες έχουν μεγάλο ποσοστό εγωπάθειας & κουτοπονηριάς τα οποία
      αν συνδυαστούν με γνώση είναι συνδυασμός αχτύπητος και μπορεί
      ν ανέλθουν γρήγορα στις τάξεις ενός συστήματος (αν δεν τους πάρουν χαμπάρι…χα)
      Εδώ παρ ολίγον να γίνει 2 φορές έλληνας πρόεδρος στις ΗΠΑ
      υπήρξε έλληνας διευθυντής της CIA

  • Μαριναλέντα, η Γη της Ουτοπίας από το κουτι της πανδώρας