Γιατί αφήνουν στο απυρόβλητο τις καταθέσεις εξωτερικού ?


Δυστυχώς αν περιμένατε απάντηση, δεν έχουμε.  Είναι ένα ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη των περισσοτέρων, αλλά η κυβέρνηση και η αξιωματική  αντιπολίτευση  σφυρίζουν αδιάφορα.

Γερμανικές εφημερίδες σε πρόσφατα δημοσιεύματα τους ανεβάζουν το ύψος των καταθέσεων (μόνο) στην Ελβετία  στο ύψος των 500-600 δις.  Ακόμα και αν θεωρήσουμε υπερβολική την εκτίμηση, δεν μπορεί να πέφτει εντελώς έξω και θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι αν κατεβάσουμε το νούμερο στα 300 δις θα έχουμε μία συντηρητική και ασφαλή εκτίμηση για το ύψος των καταθέσεων. Αρκεί δηλαδή η φορολόγηση τους με 7-8% για να υπάρξει ισοδύναμο αποτέλεσμα με αυτό του θα προκύψει από την υλοποίηση του  μεσοπρόθεσμου προγράμματος φέτος και τα επόμενα χρόνια. Το λιγότερο που θα μπορούσε να γίνει είναι να μπει φόρος αλληλεγύης (3%) υπέρ των ανέργων στις καταθέσεις εξωτερικού, όπως θα επιβαρύνει και τους μισθούς στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Και βέβαια το ερώτημα δεν είναι μόνο αυτό. Αναρωτιέται με το δίκιο του ο κόσμος, γιατί δεν καλούν όσους μετέφεραν στο εξωτερικό τεράστια ποσά, προκειμένου να διασταυρώσουν αν δικαιολογούνται με βάση τις φορολογικές δηλώσεις. Το πιθανότερο, για το μεγαλύτερο ποσοστό τους, είναι ότι δεν θα προκύπτουν με βάση τα εισοδήματα τους.

Περίπου 50 δις μεταφέρθησαν έξω από τότε που ξέσπασε η κρίση. Θα αρκούσε ένας φόρος της τάξης του 20% (αντί για 40% που θα έπρεπε να πληρώσουν αν τα είχαν δηλώσει κανονικά), για να μαζέψει το κράτος 10 δις, δηλαδή περίπου το 40% του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Και βέβαια καταθέσεις δεν υπάρχουν μόνο στην Ελβετία. Υπάρχουν και σε άλλες χώρες. Διαβάζουμε και για χρήματα που μεταφέρθησαν στην Αγγλία και έγιναν πανάκριβα ακίνητα.

Είναι φανερό ότι τα συγκεκριμένα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δεν ήταν μονόδρομος, αλλά μπορούσαν να αντλήσουν χρήματα και από διαφορετικές πηγές. Αλλωστε, μην ξεχνάμε ότι στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δεν υπάρχει πρόβλεψη ούτε καν για μείωση της φοροδιαφυγής.

Κάνοντας τα παραπάνω σχόλια, δεν σημαίνει ότι διαφωνούμε με την αναγκαιότητα εξορθολογισμού του κόστους και λειτουργίας στον δημόσιο τομέα, όπως και με ότι συμβάλει στην καταπολέμηση της διαφθοράς και  φοροδιαφυγής .

Πηγές :

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=383162

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100030_08/02/2011_431799

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=402841

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=111341159

 

Αντικλείδι

antikleidi.wordpress.com

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

12 CommentsΣχολιάστε

  • Πραγματικά απορίας άξιον !
    Τι να σκεφτεί και να υποθέσει κανείς ?

  • Oπότε γιατί περιμένουν συναίνεση από τον απλό κόσμο ?
    Μπορούν να ξεκινήσουν από την φοροδιαφυγή, να ψάξουν τις καταθέσεις εξωτερικού, να εφαρμόσουν επιτέλους την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, να περιορίσουν τους υπαλλήλους της βουλής που δεν έχουν καρέκλες να κάτσουν, και άλλα πολλά.
    Μόνο τότε ο κόσμος θα συναινέσει και θα δεχτεί να βάλει πλάτη στην δύσκολη συγκυρία.

  • στις περισσότερες δυτικές κοινωνίες οι φορολογικοί συντελεστές είναι μεγαλύτεροι αλλά κανένας δεν διαμαρτύρεται γιατί δεν αισθάνεται την κοινωνική αδικία τόσο έντονα
    Η απάντηση του υπουργείου είναι ότι είναι μόνο 100-150δις και μάλιστα “άσπρα” (και τριανταφυλλένια..). Όμως όταν οι ίδιοι μας ξέρουμε άτομα που έχουν μεταφέρει τα χρήματα τους (που δεν είχαν δηλώσει προφανώς) πως να το άραγε να το “καταπιούμε” το χάπι?

    • Αν δίνει αυτή την απάντηση το υπουργείο, είναι φανερό ότι δεν έχουν σκοπό να κάνουν τίποτα ! Δεν φταίει δηλαδή ο αργός ρυθμός που κινείται πολλές φορές το δημόσιο.
      Αλήθεια, πως γνωρίζουν ότι αυτά τα χρήματα είναι ‘άσπρά’ ? Έγινε ποτέ έλεγχος ? Προφανώς όχι.

      • πράγματι φαίνεται ότι είτε κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου, είτε συγκαλύπτουν τους δικούς τους και φοβούνται τις συνέπειες ενός τέτοιου εγχειρήματος

  • Η Ελβετία επιθυμεί τη φορολόγηση κεφαλαίων που κατάθεσαν έλληνες στις ελβετικές τράπεζες, αλλά η Ελλάδα δεν έχει κάνει καμία επίσημη κίνηση!

    Σύμφωνα με τα επίσημα πρακτικά της Ελβετικής Βουλής, η μετάφραση Ερώτησης και Απάντησης, έχει ως εξής:
    «Απάντηση στην ερώτηση του Βουλευτή Ζησιάδη Ιωσήφ με θέμα «Υποστηρίζει η Ελβετία την διαφυγή φόρων από την Ελλάδα;».
    Στις 14.06.11 δόθηκε η παρακάτω απάντηση από την κα. Eveline Widmer-Schlumpf, Υπουργό Οικονομικών Ελβετίας:
    Η συμφωνία μεταξύ Ελβετίας και Ελλάδας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας, φέρει ημερομηνία 16 Ιουνίου 1983. Αυτή η σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας δεν έχει ποτέ αναθεωρηθεί από τότε, γι ‘αυτό εξακολουθεί να περιέχει διατάξεις για την ανταλλαγή πληροφοριών, οι οποίες περιορίζονται στην παροχή πληροφοριών για τους σκοπούς της ορθής εφαρμογής της συμφωνίας. Για αρκετά χρόνια, η Ελβετία έχει προσπαθήσει να προσαρμόσει αυτή τη σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας με τις εξελίξεις στον τομέα της πρόσβασης σε τραπεζικές πληροφορίες. Από το 2005, η Ελβετία επεδίωξε να επεκτείνει την ανταλλαγή πληροφοριών στις περιπτώσεις φορολογικής απάτης, χωρίς όμως η Ελλάδα να ανταποκριθεί στο Ελβετικό αίτημα. Το 2009, η Ελβετία ανακοίνωσε την προθυμία της να επεκτείνει την ανταλλαγή πληροφοριών κατά την έννοια του άρθρου 26 της Σύμβασης του ΟΟΣΑ και να παράσχει πληροφορίες για την ορθή χρήση του εθνικού φορολογικού δικαίου των κρατών-μελών συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
    Με τη συμφωνία σε ένα τροποποιητικό Πρωτόκολλο μεταξύ Ελβετίας και Ελλάδας θα μπορούσε αυτός ο στόχος να υλοποιηθεί στις 4 Νοεμβρίου του 2010. Τα Ομοσπονδιακά Κοινοβούλια θα πρέπει να συναινέσουν στο Πρωτόκολλο που τροποποιεί τη σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας με την Ελλάδα με την τελική ψηφοφορία της 17ης Ιουνίου 2011 προκειμένου να εγκριθεί η συμφωνία από την πλευρά της Ελβετίας. Αυτή η νέα κατάσταση θα επιτρέψει στις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν, στη συνέχεια, ότι τα περιουσιακά στοιχεία των ελλήνων που βρίσκονται σε ελβετικές τράπεζες θα φορολογούνται στην Ελλάδα.»

    http://www.parlament.ch/ab/frameset/d/n/4819/357525/d_n_4819_357525_357599.htm

  • ε βέβαια, ποιος να το αλλάξει αυτό….
    “εγώ δεν ήξερα από οικονομικά, στρατηγός ήμουν” δεν είπε ο ανεκδιήγητος τύπος για τα δομημένα ομόλογα…
    ανεπάρκεια, ανευθυνότητα, ατιμωρησία…

  • Ενας γιατρός που κέρδισε όλα αυτά τα χρόνια πάρα πολά χρήματα, φοροδιαφεύγοντας και δηλώνοντας εισόδημα στα όρια της φτώχιας, συμμετέχοντας στις σκανδαλώδεις προμήθειες στον χώρο της υγείας, υπερσυνταγογραφώντας, πως ακριβώς βιώνει τις επιπτώσεις της κρίσης (και τι επιπτώσεις έχει για όλα τα παραπάνω), εφόσον έβγαλε τα μισά χρήματα στην Ελβετία, τα άλλα μισά τα έκανε ακίνητα στο Λονδίνο, και μένει σε υπερπολυτελή βίλα που νοικιάζει ? Επίσης συνεχίζει τις ίδιες πρακτικές αφού η φοροδιαφυγή δεν είχε χτυπηθεί καθόλου, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι ακόμα στα σπάργανα, και ο έλεγχος των προμηθειών με ηλεκτρονικό τρόπο είναι ακόμα στον σχεδιασμό !

  • O Βενιζέλος δήλωσε οτι γνωρίζουν ποιοι έβγαλαν πολλά χρήματα στο εξωτερικό. Κάτι ανάλογο ειχε δηλώσει και ο Παπακωσταντινου.
    Τι τους εμποδίζει να σταματήσουν τις ανεξοδες απειλές οτι τάχα κατι θα τους κάνουν, και δεν προχωρούν απο αύριο Δευτέρα σε δράση ? Για παράδειγμα μπορούν να τους καλέσουν να προσέλθουν οικειοθελώς τον επόμενο μηνα στις ΔΟΥ και να αποδείξουν οτι είναι νόμιμα τα χρήματα. Μπορούν να προσέρχονται με βάση το ΑΦΜ, οπως γίνεται στις φορολογικές δηλώσεις. Τις επομενες τρεις μέρες αυτοί των οποίων λήγει σε 1, κλπ.
    Οσοι δεν προσέλθουν οικειοθελώς θα πληρώσουν πρόστιμο και θα ελεγχθούν αυστηρά.
    Απλή διαδικασία που μπορεί να ξεκινήσει απο αύριο. Όμως δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Ως πότε θα μας κοροϊδεύουν και θα ρίχνουν στάχτη στα μάτια μας ?