Στο απόσπασμα οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα.

 Επικαιρότητα


10/10/11

“Τσουνάμι” μειώσεων μισθών έρχεται στον ιδιωτικό τομέα, καθώς οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας μπαίνουν στο περιθώριο και η μάχη δίνεται πλέον για τη σωτηρία της εθνικής συλλογικής σύμβασης. Η “αντικατάσταση” των κλαδικών με επιχειρησιακές συμβάσεις ανοίγει τον δρόμο για μειώσεις μισθών 25% με 30%, ενώ την ίδια στιγμή η τρόικα ζητά “μοντέλο Πορτογαλίας” με περικοπή του κατώτατου μισθού κατά 200 ευρώ!

Το τελικό σχέδιο για τους μισθούς θα “κλειδώσει” σήμερα ή αύριο στις νέες επαφές του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη με την τρόικα. Ανοιχτό παραμένει μόνο το θέμα του κατώτερου μισθού, με τους εκπροσώπους των δανειστών να ζητούν κατάργηση της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας (θέμα για το οποίο έστειλαν μάλιστα και mail στον υπουργό).

Είναι χαρακτηριστικό πως στο mail γίνεται αναφορά σε τρία βασικά θέματα:

1 Στην εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας. Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται: Πρέπει να ενθαρρυνθεί η κεντρική επαναδιαπραγμάτευση γιατί η σύμβαση ήταν πάνω από τη δυνατότητα της οικονομίας. Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει, η κυβέρνηση θα πρέπει να τις παρακάμψει με θεσμικές εκφράσεις κατωτέρου επιπέδου. Oυσιαστικά δηλαδή προτείνεται να παρέμβει η κυβέρνηση αν δεν υπάρξει συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.
2 Στο πάγωμα για μία τριετία της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.
3 Στην ενίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων, καθώς το μέτρο δεν έχει ακόμα προχωρήσει.

Ουσιαστικά η τρόικα ζητά να μειωθεί ο κατώτερος μισθός στη χώρα μας (σήμερα είναι στα 751,4 ευρώ) και φέρνει ως παράδειγμα την Πορτογαλία (όπου ο κατώτερος μισθός είναι στα 566 ευρώ). Σε μία τέτοια περίπτωση θα ανοίανοίξει κυριολεκτικά ο ασκός του Αιόλου στην ελληνική αγορά εργασίας και οι μισθοί θα οδηγηθούν σε… ελεύθερη πτώση.

Το αίτημα για μείωση του κατώτατου μισθού διατυπώθηκε από την τρόικα στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη και στις δύο συναντήσεις που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα. Τώρα αναμένεται το τρίτο και τελευταίο “ραντεβού” για να διαπιστωθεί το κατά πόσο η τρόικα θα επιμείνει σε αυτή την πρόταση.

Το Μνημόνιο

Πάντως ακόμα και αν οι δανειστές δεχτούν τις ελληνικές θέσεις και δεν επιμείνουν στην κατάργηση της εθνικής σύμβασης, αυτό δεν σημαίνει πως το θέμα κλείνει οριστικά (καθώς στο αρχικό μνημόνιο υπήρχε διάταξη που προέβλεπε πως οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύουν).
Με δεδομένη την κρισιμότητα της διαπραγμάτευσης η ελληνική πλευρά επιχειρεί να… θυσιάσει τις κλαδικές συμβάσεις σε μία προσπάθεια να σώσει τον κατώτατο μισθό. Σημειώνεται πως σήμερα οι κλαδικές συμβάσεις προβλέπουν αμοιβές έως 30% πάνω από την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Με την “περιθωριοποίησή” τους ανοίγει ο δρόμος για ανάλογες μειώσεις μισθών σε πολλούς κλάδους. Ουσιαστικά οι μισθοί, τα επιδόματα, οι άδειες και μια σειρά θεσμικών αιτημάτων θα καθορίζονται σε επίπεδο επιχείρησης. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως σε κάθε κλάδο θα υπάρχουν εργαζόμενοι πολλών… ταχυτήτων.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ

“Στο μάτι” τώρα και τα δώρα;
Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στη χώρα μας 863 ευρώ. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως αυτό προκύπτει επειδή έχουν υπολογιστεί 14 μισθοί, δηλαδή έχουν ληφθεί υπόψη τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας. Με βάση την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας που υπέγραψαν οι εργοδοτικές οργανώσεις και η ΓΣΕΕ, ο κατώτερος μισθός στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 751,4 ευρώ. Η τρόικα ζητεί τώρα την εφαρμογή του “μοντέλου” της Πορτογαλίας, κάτι που θα οδηγούσε στη μείωση του κατώτερου μισθού στα 566 ευρώ.

ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ

Παγώνουν οι κλαδικές συμβάσεις για την επόμενη διετία
Στον “πάγο” για μία διετία μπαίνουν οι κλαδικές συμβάσεις, με το σύνολο των μισθολογικών και εργασιακών θεμάτων να ρυθμίζονται σε επίπεδο επιχείρησης. Δύο είναι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις που οδηγούν στην… παράκαμψη των κλαδικών συμβάσεων:
1 Δεν ισχύει για την επόμενη διετία η διάταξη που προβλέπει την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων στο σύνολο των επιχειρήσεων.
Μέχρι τώρα μία σύμβαση που υπογραφόταν από τους εργοδότες που εκπροσωπούσαν το 51% του κλάδου ίσχυε στο σύνολο των επιχειρήσεων.
Δηλαδή δεσμεύονταν και οι εργοδότες που δεν συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση.
Την κατάργηση αυτής της ρύθμισης είχε επανειλημμένα ζητήσει η τρόικα. Τώρα αυτό παύει να ισχύει για την επόμενη διετία με αποτέλεσμα να μη δεσμεύονται από τη σύμβαση όσοι εργοδότες δεν προσέρχονται στη διαπραγμάτευση.
2 Καταργείται η λεγόμενη “ευνοϊκή ρήτρα” με βάση την οποία υπερισχύει η καλύτερη σύμβαση για τον εργαζόμενο.
Χαριστική βολή
Στην ουσία οποιαδήποτε επιχειρησιακή σύμβαση μπορεί να υπερισχύει της κλαδικής ή ομοιεπαγγελματικής σύμβασης.
Η εξέλιξη αυτή δίνει τη? χαριστική βολή στις κλαδικές συμβάσεις εργασίας και ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για συμφωνίες σε επίπεδο επιχείρησης.
Δηλαδή θα υπερισχύουν ακόμα και οι απλές επιχειρησιακές συμβάσεις και δεν θα χρειάζεται να υπογράφονται ειδικές επιχειρησιακές (στις οποίες μέχρι τώρα έπρεπε να προβλέπουν τη διατήρηση των θέσεων εργασίας).
ΝΕΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΤΟΠΙΟ

Πρέσινγκ για τις επιχειρησιακές
Μέχρι τώρα έχουν υπογραφεί μόνο 12 ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις, οι οποίες αφορούν 3.000 άτομα
Τρία μέτρα για την επέκταση στην ελληνική αγορά εργασίας των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων -οι οποίες μέχρι τώρα έχουν περιορισμένη απήχηση- περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Με βάση τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας μέχρι τώρα έχουν υπογραφεί μόνο 12 ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις, οι οποίες αφορούν 3.000 άτομα.
Οι νέες αυτές συμβάσεις υπογράφονται από τους εργοδότες και τα επιχειρησιακά σωματεία και προβλέπουν αμοιβές κάτω από την κλαδική σύμβαση εργασίας. Ωστόσο, οι μισθοί δεν μπορεί να είναι κατώτεροι από την εθνική συλλογική σύμβαση.

Τώρα προωθούνται οι εξής ρυθμίσεις:

Δίνεται το δικαίωμα υπογραφής επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας και στις ενώσεις προσώπων. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να υπογράφονται ανάλογες συμβάσεις και στις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν σωματεία.
Ειδικότερα προβλέπεται πως οι ενώσεις προσώπων θα μπορούν να συγκροτούνται από τα 3/5 των εργαζομένων στις επιχειρήσεις. Οι ενώσεις αυτές θα μπορούν να διαπραγματεύονται τις ειδικές συλλογικές συμβάσεις, με αμοιβές κάτω από την κλαδική.
Καταργούνται οι διατάξεις που προβλέπουν πως οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα πηγαίνουν για γνωμοδότηση στο Συμβούλιο Εργασίας. Μέχρι τώρα υπάρχει αυτή η γνωμοδότηση, η οποία πρέπει πάντως να σημειωθεί πως δεν πρέπει στη συνέχεια να γίνει υποχρεωτικά δεκτή από την επιχείρηση.
Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη συγκρότηση επιχειρησιακών σωματείων. Στόχος είναι η διαδικασία να ολοκληρώνεται μέσα σε έναν μήνα, ενώ σήμερα μπορεί να διαρκέσει μέχρι και ένα εξάμηνο.

Κατερίνα Κοκκαλιάρη Έθνος

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -